T/1658/33.

Bizottsági ajánlás

Dr. Áder János Úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyûlés
Foglalkoztatási és Munkaügyi
Bizottságának

ajánlása

a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló,
T/1658. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága - mint kijelölt bizottság - 1999. október 12-i ülésén a törvényjavaslatot megvitatta és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát elõkészítõ ajánlását nyújtja be:

A bizottság a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevõszék képviselõinek a törvényjavaslathoz fûzött indoklását meghallgatta. A bizottság tagjai megjegyezték, hogy ilyen nagy terjedelmû és jelentõségû törvénytervezet alapos és felelõsségteljes elõkészítéséhez elengedhetetlen annak idõben történõ benyújtása.

A kisebbségi vélemény megfogalmazói nehezményezték, hogy a törvénytervezet benyújtása az érdekegyeztetés teljes mellõzésével történt. Általánosságban kifogásolták az infláció-csökkenés jelzett mértékét, az önkormányzati támogatások nagyobb arányú centralizálását, hiányolták a családi pótlék, a közalkalmazotti és köztisztviselõi bérek és nyugdíjak növelését. Egyetértettek az oktatás- és egészségügy minõségi javításában, annak forrását ellenben nem a fûnyíró-elvû létszámleépítésben látják.

A beterjesztett javaslat szövege gazdaság-elemzési szempontból kifogásolható, a kiadási és bevételi oldalra nézve, az infláció-csökkenés ütemét figyelembe véve.

A bizottsági többség véleménye szerint a kormányprogramban megfogalmazott célok elérése érdekében a beterjesztett költségvetési javaslat megszorító, szigorú és takarékos, ugyanakkor lehetõséget teremt, hogy hosszú távon a munkahelyek bõvülésével egy erõs középosztály jöjjön létre.

A bizottság a törvényjavaslatot az általános vitára - 11 igen, 8 nem, 0 tartózkodás szavazati aránnyal - alkalmasnak tartotta.

A bizottság elõadója: Bernáth Ildikó (Fidesz-MPP)

A kisebbségi vélemény elõadója: Benedek Mihály (MSZP)

Budapest, 1999. október 13.

Dr. Sümeghy Csaba
a bizottság alelnöke