T/1658/40.

Módosító javaslat

Dr.Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1658. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

80. §

(1) A szerencsejáték szervezésérõl szóló - módosított - 1991. Évi XXXIV. Törvény (a továbbiakban: Szjtv.) 2. §-ának (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép, egyidejüleg a jelenlegi (5) bekezdés megjelölése (6) bekezdésre változik:

Az (5) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

"(5) Az SZF az engedély iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmezõvel, illetve vezetõ tisztségviselõjével szemben az adóhatóság a kérelem benyújtását megelõzõ 5 éven belül jogerõsen 1 millió forintot meghaladó [adó]bírságot[, vagy 100 ezer forintot meghaladó mulasztási bírságot] (adóbírság, mulasztási bírság) alkalmazott, vagy a kérelem benyújtását megelõzõ 1 éven belül a kérelmezõnek, illetve vezetõ tisztségviselõjének 1 millió forintot meghaladó köztartozása, vagy a kérelem benyújtásakor adótartozása volt."

Indokolás:

Az engedélyezési eljáráshoz benyújtandó iratok kapcsán a tervezet olyan elvárást tartalmaz, amely a gazdaság egyetlen szereplõjével szemben sincs megfogalmazva, és a norma szövegben való szerepeltetése, - más megfogalmazásban a jelenleg hatályos jogszabály alapján is - ellehetetleníti a cégek mûködését. Az elmúlt nyolc év jogalkalmazói tapasztalatai is azt mutatták, hogy ennek az elvárásnak egyetlen komoly cég sem tudott megfelelni (pl.: Szerencsejáték Rt., játékkaszinót üzemeltetõ gazdasági társaságok). Az általunk támogatott módosítás nem az adóbefizetések csökkentését, hanem a vállalkozói biztonság megteremtését célozza.

Budapest, 1999. október 20.

/Dr.Horváth Balázs/
MDF