ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1658/339.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslat költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

módosító javaslatot

terjesztek elõ.

- A törvényjavaslat - alábbiakban jelzett - költségvetési elõirányzatának (elõirányzatainak) változásaként, a törvényjavaslat

"AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS 3 ÉVES PROGNÓZISA" c. kötet "AZ EU CSATLAKOZÁST SEGÍTÕ FORRÁSOK" c. rész

1. "Az ANP megvalósításához tervezett költségvetési források fejezetenként" c. táblázat,

2. "PHARE segélyek és a kapcsolódó költségvetési támogatások fejezetenkénti részletezésben, a költségvetési törvényjavaslat egyes számú melléklete alapján" c. táblázatok

elhagyását javasolom.

- A módosító javaslat összegszerûségében - a túloldali részletezés szerint - növeli a törvényjavaslat**

... számú mellékletének ..........x........... kiadási elõirányzatát ..............x................. mFt-tal,

... számú mellékletének ...........x.............. bevételi elõirányzatát ..........x.................... mFt-tal,

... számú mellékletének ..........x............. támogatási elõirányzatát .......x.................... mFt-tal.

- A módosító javaslat összegszerûségében - a túloldali részletezés szerint - csökkenti a törvényjavaslat**

... számú mellékletének .............x........... kiadási elõirányzatát ..............x................. mFt-tal,

... számú mellékletének ...............x.......... bevételi elõirányzatát .............x................. mFt-tal,

... számú mellékletének ..............x......... támogatási elõirányzatát ...........x................ mFt-tal.

Az elõzõekben részletezettekkel összefüggésben, a törvényjavaslat ...... számú melléklete ....) pontjának a következõ módosítását javasolom:

Indokolás

Az államháztartás 3 éves prognózisát tartalmazó kötet végén található két táblázat hemzseg a hibáktól és pontatlanságoktól. Nem képezheti részét egy ország költségvetésének egy olyan táblázatos összefoglaló, melyben tán egyetlen pontos fejezeti kimutatás sem található. Ez nemcsak a képviselõk számára elfogadhatatlan, de az EU felé sem mutat kedvezõ képet rólunk.

Pár példa az általam alaposabban átnézett 3 fejezethez (GM, KHVM, KüM) kapcsolódóan. Az ANP tervezett költségvetési forrásai mind jelentõsen eltérnek a fejezeteken belüli táblázatokban található értékektõl, de magában az ANP-ben szereplõ értékektõl is.

A GM fejezet 10 különféle PHARE forrásából a táblázat csak négyet tartalmaz, miáltal - számításaim szerint - 3.407 millió forint Phare pénz és 1844 millió forint finanszírozás tûnik el.

A KHVM fejezet összefoglaló tételei közé viszont olyan tétel került - Észak-pesti szennyvíztisztítótelep rekonstrukciója: 2.080 millió Ft -, ami maga fejezeten belül nem jelenik meg. Arról nem beszélve, hogy az összes cím, alcím, elõirányzat csoport szám rossz, hibás.

Mindez ráadásul olyan helyzetben történik, amikor már másfél éve külön tárca nélküli miniszterünk van a PHARE pénzek összefogására, koordinálására.

A módosító javaslat ezért a táblázatok elhagyását javasolja. Természetesen nincs annak akadálya, hogy az elõterjesztõ pontosan megállapítsa a vonatkozó adatokat, és új változatban benyújtsa azt.

Budapest, 1999. október 19.

Szalay Gábor
SZDSZ