ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1658/364.

Módosító javaslat!

Dr Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslat költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

módosító javaslatot

terjesztünk elõ.

A törvényjavaslat 33. § (3) bekezdése utolsó mondatának a következõ módosítását javasolom:

"A támogatási lehetõségeket, valamint a támogatást elnyert szervezetek névsorát és a kapott támogatást a felhasználásért felelõs szerveknek [ utólag] nyilvánosságra kell hozniuk."

Indokolás

A költségvetési törvény az elmúlt két évben már megszokott módon tartalmazta, hogy az általános tartalék, továbbá a fejezetek ágazati, szakmai célú pénzeszközei, a helyi önkormányzatok és az elkülönített állami pénzalapok költségvetései terhére is részesülhetnek támogatásban a nem állami intézmények, valamint a közhasznú, kiemelkedõen közhasznú szervezetek a nyilvánosság követelményeinek betartásával. Fontos elõrelépés, hogy a támogatások címzetteit és azok összegét is nyilvánosságra kell hozni, de nem nélkülözhetõ az a követelmény, hogy a szervezetek számára legyen nyilvános, hogy milyen támogatásokat és milyen módon nyerhetnek el. Hátrányos és diszkriminatív megoldás lenne, ha annak alapján juthatnának támogatáshoz a szervezetek, hogy miként tudják megszerezni a támogatási lehetõségekrõl szóló információkat. A javasolt szöveg-kiegészítés szó szerint megegyezik az elmúlt évek költségvetési törvényeiben alkalmazott elõírással.

Budapest, 1999. év október hó 21.

Csizmár Gábor
(MSZP)

Kiss Péter
(MSZP)