T/1658/395.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1658. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat . 98.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(4) Az e törvény 81. §-ával megállapított Cct. 4. számú melléklet I. pontjához tartozó, az igénykielégítés sorrendje "Amennyiben az éves költségvetés nem ad fedezetet valamennyi jogos, a I.1., I.2. és I.3. célokra benyújtott igény kielégítésére, akkor [a mûszakilag összetartozó beruházások támogatását követõen, az igénykielégítés sorrendjét az ivóvízbázisvédelmi célprogram figyelembevételével a Kormány rendeletben teszi közzé. Az adott évi céltámogatási jogosultság megállapítása az elõzõ év december 31-én hatályos lista alapján történik. ] a következõ prioritási csoportok növekvõ sorszáma, valamint a prioritási csoportokon belül az állandó népesség - a beruházás megvalósítására társult önkormányzatoknál az összes állandó népesség - csökkenõ mértéke szerint történik az igények sorrendjének megállapítása". szövegrész, valamint "Az igények rangsorolásánál az adott évre célonként külön benyújtott támogatási igényû, de üzembe helyezhetõség szempontjából mûszakilag összetartozó beruházásokat, valamint az állami fõmûre csatlakozó önkormányzati beruházásokat együttesen kell figyelembe venni." szövegrész, továbbá a I.3. szennyvízcsatorna-hálózat építése célnál az igénybevétel feltételeinek "Más önkormányzat, vagy állam tulajdonában lévõ - érvényes üzemeltetési vízjogi engedéllyel rendelkezõ - szennyvíztisztító mûre, vagy folyamatban lévõ állami fõmû építéséhez való csatlakozás esetén a támogatási arány 10 %-ponttal növekszik." szövegrész rendelkezéseit elsõ ízben a 2000. évi új igénybejelentéseknél kell alkalmazni."

2. A törvényjavaslat . 14. számú melléklete I. pontjának bal hasábja az alábbiak szerint módosul:

Vízgazdálkodás

Szennyvízelvezetés és tisztítás

Az igény-kielégítés sorrendje:

Amennyiben az éves költségvetés nem ad fedezetet valamennyi jogos, a I.1., I.2. és I.3. célokra benyújtott igény kielégítésére, akkor [a mûszakilag összetartozó beruházások támogatását követõen az igény-kielégítés sorrendjét az ivóvízbázis-védelmi célprogram figyelembevételével a Kormány rendeletben teszi közzé. Az adott évi céltámogatási jogosultság megállapítása az elõzõ év december 31-én hatályos lista alapján történik] a következõ prioritási csoportok növekvõ sorszáma, valamint a prioritási csoportokon belül az állandó népesség - a beruházás megvalósítására társult önkormányzatoknál az összes állandó népesség - csökkenõ mértéke szerint történik az igények sorrendjének megállapítása.

Az igények rangsorolásánál az adott évre célonként külön benyújtott támogatási igényû, de üzembe helyezhetõség szempontjából mûszakilag összetartozó beruházásokat, valamint az állami fõmûre csatlakozó önkormányzati beruházásokat együttesen kell figyelembe venni.

Közös beruházásnál az igények sorrendjének megállapítása a legkedvezõbb prioritási csoportba tartozó társult önkormányzat figyelembevételével történik.

Indokolás:

A módosítás megszünteti azt az anomáliát, hogy az önkormányzatok támogatásáról az önkormányzati törvénnyel ellentétesen közvetlenül a kormányzat dönthessen. A sorrend a korábbi törvényi szabályozás szerint jól kezelhetõ és kiszámítható volt.

A szöveg eredeti formájában ezen kívül is kezelhetetlen, ugyanis abszolút prioritást biztosítana a mûszakilag összetartozó beruházásoknak, függetlenül azok prioritási helyzetétõl

Budapest, 1999. október 27.

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP