T/1658/423.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1658. számú törvényjavastat tköltségvetési elõirányzataihoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

83. §

"Az e törvény 66. §-ának (2) bekezdésével megállapított Ktv. 21. §-a (5) bekezdésének c) pontjában foglalt rendelkezést úgy kell alkalmazni, hogy az e törvény hatálybalépését megelõzõen gazdasági társaságnál létesített vezetõi tisztségviselõi jogviszonyt, de a törvény hatálybalépését megelõzõen gazdasági társaságnál létesített vezetõi tisztségviselõi jogviszony, alapítványnál, vagyonkezelõi szervezetben tagság, illetve felügyelõ bizottsági tagságot a köztisztviselõ az e törvény hatálybalépését követõ 60 napon belül - kivéve, ha a társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban, vagy tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvény alapján delegálta - köteles megszüntetni és e tényt írásban a munkáltatói jogkör gyakorlójának bejelenteni. Amennyiben a köztisztviselõ az összeférhetetlenséget nem szünteti meg, közszolgálati jogviszonya a határidõ utolsó napján az e törvény erejénél fogva megszûnik."

I n d o k o l á s

Módosító javaslatom egyértelmû helyzetet kíván teremteni a vezetõ állású köztisztviselõk összeférhetetlenségével kapcsolatos törvényi szabályozásban. A kormány jelenlegi jogalkalmazása e területen felemás, ezért indokolt a költségvetés szakirányú javaslatát kibõvíteni.

Budapest, 1999. október 21.

Juhász Gábor
országgyûlési képviselõ
MSZP