Kapcsolódó módosító javaslat

T/1658/668.

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslathoz készített T/1568/607 számú tájékoztató alapján, annak költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében és 121. §-a (7) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztek elõ:

1. A törvényjavaslat 3. számú melléklet 9.pontja az alábbiak szerint módosul:

"9. Pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekjóléti ellátások

Elõirányzat: [41 403,1] 40 186,1 millió forint

Fajlagos összeg: 2500-11 500 forint/fõ

A hozzájárulás a települési önkormányzatok által külön jogszabály alapján nyújtandó pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekjóléti ellátásokhoz, az egyes ellátásokhoz tartozó és az önkormányzatokat terhelõ különféle járulék- és hozzájárulás-fizetési kötelezettségekhez kapcsolódik.

E feladatok különösen: a tartósan munkanélküliek jövedelempótló támogatásának, és az ezen ellátottak után fizetendõ egészségügyi hozzájárulásnak, a rendszeres szociális segélynek, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásnak és az idõskorúak járadékának 25 %-a, [a közcélú munka szervezésével kapcsolatos igazgatási feladatok] a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, az ápolási díj, az átmeneti (krízis) segélyezés, a temetési segély, a köztemetés, a közgyógyellátás, valamint a gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott étkeztetés térítési díjának szociális alapon történõ egyedi mérséklése, vagy elengedése.

A települési önkormányzatokat ez az összeg az 1999. január 1-jei lakosságszám alapján, a települések szociális jellemzõibõl képzett mutatószám szerint differenciáltan illeti meg.

A mutatószám kialakításában

- 15 %-os súllyal a 0-17 éves korcsoportba tartozók 1999. január 1-jei állapot szerinti lakosságszáma,

- 15 %-os súllyal a 60 éves és idõsebb korcsoportba tartozók 1999. január 1-jei állapot szerinti lakosságszáma,

- 30 %-os súllyal a munkanélküliek jövedelempótló támogatásában részesülõk és a jövedelempótló támogatást közhasznú munkavégzés miatt szüneteltetõk együttes - az 1998. november, az 1999. február, május és augusztus havi létszámadatokból számított - átlagának,

- 20 %-os súllyal a regisztrált munkanélkülieknek az elõzõ bekezdésben foglaltakkal csökkentett - az 1998. november, az 1999. február, május és augusztus havi létszámadatokból számított - átlagának,

- 20 %-os súllyal a 18-59 éves korcsoportba tartozó, személyi jövedelemadót nem fizetõk számának az 1998. évi adóbevallások összesítése alapján számított

összes népességen belüli részaránya szerepel."

2. A törvényjavaslat 3. számú melléklete új 25. ponttal egészül ki:

25. Közcélú munka szervezésével kapcsolatos feladatok

Elõirányzat: 1 217,0 millió forint

Fajlagos összege: 70-210 forint /fõ

A hozzájárulás a települési önkormányzatok által külön jogszabály alapján szervezendõ közcélú munka szervezésével kapcsolatos feladatok költségeihez kapcsolódik.

A települési önkormányzatokat ez az összeg a munkanélküliek jövedelempótló támogatásában részesülõk és a jövedelempótló támogatást közhasznú munkavégzés miatt szüneteltetõk együttes - az 1998. november, az 1999. február, május és augusztus havi létszámadatokból számított - átlaga szerint differenciáltan illeti meg."

Indokolás:

A közcélú munkavégzéssel kapcsolatos plusz 1 217,0 millió forint elosztását nem célszerû a szociális és gyermekjóléti ellátásokra fordított normatívához csatolni, mivel a problémák területi megoszlása eltérõ lehet. Önálló normatíva kialakítása indokolt, mely közvetlenül a jövedelempótló támogatásban részesülõk számához, illetve a közcélú munkában résztvevõkhöz kapcsolódik.

Budapest, 1999. december 07.

Kertész István
országgyûlési képviselõ
MSZP

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP