Kapcsolódó módosító javaslat

T/1658/673.

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslathoz készített T/1568/607 számú tájékoztató alapján, annak költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében és 121. §-a (7) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztek elõ:

A törvényjavaslat 4. számú melléklet 1.2.2.1. pontja az alábbiak szerint módosul:

"1.2.2.1. nem lehet kevesebb az egyes önkormányzatok 1998. évi korrigált iparûzési adóbevétel 25 %-kal növelt - ezáltal 2000-re valorizált- összegének -60 %-ánál, illetve nem lehet több annak 110 %-ánál.

Az 1998. évi korrigált iparûzési adóbevétel alatt az önkormányzat 1998. évi adóbeszedési számláján ténylegesen befolyt iparûzési adóbevételnek (a továbbiakban: 1998. évi iparûzési adóbevétel), az APEH által településekre kimutatott anyaghányad 67 %-ával csökkentett és a törvényi kulcsváltozással (2/1,4) növelt összegét kell érteni. Ha a településre nincs APEH által kimutatott adóalap, akkor a korrigált iparûzési adóbevétel megegyezik az 1998. évi iparûzési adóbevétellel.

A 2000-re elõzõek szerint számított korrigált iparûzési adóbevételt a helyi önkormányzat a 17.§ (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás során pontosíthatja. Abban az esetben, ha korrekcióra került sor és a ténylegesen befolyt iparûzési adó - beleértve a hátralék növekedés összegét is- meghaladja az önkormányzat által pontosítottat, ennek az 1.1., 1.3. és 1.4. pont szerint számított kiegészítésre, illetve levonásra gyakorolt hatásával az önkormányzatnak az Áht. 64. § (1) bekezdésében foglaltak keretében év végén el kell számolnia.

A jogtalanul igénybe vett összeget a költségvetési évben érvényes átlagos jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelve kell a központi költségvetés részére visszafizetni. Ha a helyi önkormányzat visszafizetési és kamatfizetési kötelezettségének külön jogszabály szerinti határidõre nem tesz eleget, további - az éves átlagos jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelõ - kamatot köteles fizetni addig a napig, amíg fizetési kötelezettségét nem teljesíti. A határidõt követõ 90. napon a Kincstár azonnali beszedési megbízást nyújt be a helyi önkormányzat ellen, és az Áht. 63. § (7) bekezdésében foglaltak szerint jár el."

Indokolás:

A törvénytervezetben szereplõ megfogalmazás nem egyértelmû, nem tisztázza, hogy mely esetben terheli az önkormányzatot visszafizetési kötelezettség, ha az adóbevétel túllépi a tervezett szintet.

Álláspontom szerint csak abban az esetben indokolt ilyen szakció, ha az önkormányzat elõzetesen saját adatai alapján körrigálta a normatív alapon kialakított számot. Egyéb esetekben csökkenne az önkormányzatok az adóbevételek növelésében meglevõ érdekeltsége.

Budapest, 1999. december 07.

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP