ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

Kapcsolódó módosító javaslat!

T/1658/679.

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslat költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében (121. §-a (7) bekezdésében)* foglaltaknak megfelelõen -

kapcsolódó módosító javaslatot
(T/1658/359. számú módosító javaslathoz kapcsolódva)
*

terjesztek elõ.

- A törvényjavaslat - alábbiakban jelzett - költségvetési elõirányzatának (elõirányzatainak) változásaként, a törvényjavaslat 82. §-ának a következõ kiegészítését javasolom:

82. §.A következõ, (9) bekezdéssel egészül ki:

"82. § (9) A Központi Mûszaki Fejlesztési alapprogramból a felsõoktatási intézményeknek és kutatóintézeteknek 1999. december 31-ig nyújtott támogatás visszatérítendõ részét az alapprogram kezelõje jogosult a visszatérítésre kötelezett intézmény számára - pályázati rendszeren kívül - további mûszaki fejlesztési feladatok elvégzése, illetve mûszer- és infrastruktúra fejlesztési célra szerzõdés keretében visszteher-mentesen átengedni. Ennek szempontjait és rendjét az OMFB alakítja ki."

Indokolás

A Központi Mûszaki Fejlesztési Alapprogramból a felsõoktatási intézményeknek és a kutatóintézeteknek 1999. december 31-ig nyújtott támogatás részben olyan konstrukcióban került kiadásra, melynek visszafizetése ellehetetlenült. Ilyen például az agráregyetemek és kutatóintézetek által felvett támogatás, melyet a megszûnõ Tsz.-ek miatt az egyetemeknek kellene visszafizetni. A gazdaság átalakulása a mûszaki élet más területein is létrehozott ilyen állapotot.

Ahol a visszatérítés lehetõsége továbbra is megvan, ott ez a módosítás forrásbevonást jelent a tudományos kutatásba.

Nagyon lényeges, hogy nincs szó állami pénz elengedésérõl. Ez a szöveg tehát nem ellentétes a törvénnyel (Á.h.t.), mivel a KMÜFA felhasználásának rendjét (így a pályázati rendszert) "csak" kormányrendelet szabályozza, az pedig törvénnyel gond nélkül felülírható.

Budapest, 1999. év december hó 7.nap

Dr. Pósán László
Fidesz

Sáringer Gyula
Fidesz

Révész Máriusz
Fidesz