T/1659/3.

Módosító javaslat

Dr. Áder János Úr
az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az Országgyûlés Házszabályának 94. § (l) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1659. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 4.§ d/ pontját a következõképpen javaslom módosítani:

" d/ 2. cím társadalombiztosítási ellátások kiadásai [, ide nem értve a 2. cím, 3. alcím 1., 4. és 5. elõirányzat-csoport elõirányzatait.]"

A 6. § (3) bekezdést a következõképpen javaslom módosítani:

" (3) A 2.cím, 3. alcím , 1.[elõirányzat-csoport gyógyító-megelõzõ ellátások elõirányzaton belül a kiemelt elõirányzatok között az egészségügyi miniszter a pénzügyminiszter egyetértésével átcsoportosíthat.]- 6. elõirányzat-csoport elõirányzatai közül az egészségügyi miniszter a pénzügyminiszterrel egyetértésben kijelölheti azokat az elõirányzatokat, amelyeket együttesen kíván kezelni, és ezek között átcsoportosíthat .

Indokolás

A javaslat lehetõvé tenné az egészségügyi miniszter és a pénzügyminiszter részére, hogy nemcsak a gyógyító-megelõzõ ellátás elõirányzaton belül, hanem az egész természetbeni ellátáson belül az elõirányzatok között - szükség esetén - átcsoportosítást hajtsanak végre. Amennyiben tehát pl. a gyógyszertámogatás és a gyógyászati segédeszköz támogatás kasszákon megtakarítás mutatkozik, az felhasználható legyen a gyógyító-megelõzõ ellátásban, és viszont. A különbözõ egészségügyi kiadások ugyanis összefüggenek. Ha pl. gyógyszerezéssel vagy/és gyógyászati segédeszközzel gyógyítható illetve kezelhetõ egy betegség vagy állapot, akkor esetleg nem igényel kórházi kezelést. Másfelõl pedig egy orvosi beavatkozás hosszas gyógyszerezést válthat ki. Ezért célszerû lehetõséget adni a kasszák év közbeni rugalmasabb kezelésére.

Budapest, 1999. október 11.

Dr. Csáky András
MDF