MAGYAR ORSZÁGGYÛLÉS
Számvevõszéki Bizottság

T/1659/42.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Áder János Úrnak
az Országgyûlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A Számvevõszéki Bizottság a Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1659. számú törvényjavaslathoz a következõ

bizottsági módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A Javaslat 18. § (2) bekezdésének elhagyását javasoljuk:

[(2) A Kbt. 6. §-a a következõ k) ponttal egészül ki:

(E törvény hatálya nem terjed ki:)

"k) az ellátási kötelezettség teljesítéséhez szükséges gyógyszereknek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által történõ beszerzésére."]

Indokolás

A javaslat 18. §-ának (2) bekezdése a közbeszerzésekrõl szóló - az 1999. évi LX. törvénnyel módosított - 1995. évi XL. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 6. §-ában szereplõ kivételek körét bõvíti, ennek következtében a gyógyszerek széles körének beszerzésére nem kellene alkalmazni a közbeszerzési törvényt.

A Kbt. 6. §-ában szereplõ kivételek eseteit csak indokolt esetben lehet bõvíteni. A Kbt. Hatálya alá nem tartozó beszerzések körének bõvülése a Kbt. És az Európai Közösség közbeszerzési irányelvei közötti összhang csökkenésével jár, ami nem kívánatos és az Unióhoz való csatlakozásunkat követõen nem is fenntartható jelenség. A Javaslat indokolása egyáltalán nem említi a gyógyszer-beszerzések kivételét a közbeszerzés alól, így nem állapítható meg, mi indokolná a Kbt. alóli kivételek ilyen széles körû bõvítését.

A Javaslat 18. §-ának (3) bekezdése felhatalmazást ad a Kormánynak a gyógyszerek beszerzésére vonatkozó szabályok megalkotására. A Kbt. 6. §-ának i) pontja szerint nem tartoznak a Kbt. Hatálya alá azok a beszerzések, melyek lefolytatására más jogszabály eltérõ eljárási szabályokat ír elõ. Ha tehát a Kbt. alól kivett gyógyszerek beszerzése szabályainak egyéb jogszabályban történõ meghatározására a Javaslat felhatalmazást ad, akkor a Kbt. 6. §-a szerinti kivételeket egyébként is felesleges bõvíteni a gyógyszerekkel, hiszen az új jogszabály hatályba lépését követõen az abban szereplõ gyógyszerek beszerzése a Kbt. 6. §-ának i) pontjára tekintettel nem fog a Kbt. hatálya alá tartozni.

Mindezekre tekintettel a Javaslat 18. § (2) bekezdésének elhagyását tartjuk szükségesnek.

Budapest, 1999. november 2.

Kósa Lajos
a bizottság elnöke