MAGYAR ORSZÁGGYÛLÉS
Számvevõszéki Bizottság

T/1659/43.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Áder János Úrnak
az Országgyûlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A Számvevõszéki Bizottság a Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1659. számú törvényjavaslathoz a következõ

bizottsági módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A javaslat 18. §-a (3) bekezdésének következõ módosítását javasoljuk:

"(3) A Kbt. 96. §-a a következõ [d) ponttal] 4 bekezdéssel egészül ki:

[Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza

"d) a gyógyszerek beszerzésének és forgalmazásának szabályait."]

"(4) Felhatalmazást kap a pénzügyminiszter, hogy - az igazságügy-miniszterrel egyetértésben - rendeletben szabályozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellátási kötelezettsége körébe tartozó, száz százalékos támogatásban részesülõ gyógyszerek beszerzésének eljárási szabályai; az errõl szóló rendeletben meghatározott hirdetményeket a Közbeszerzési Értesítõben közzé kell tenni."

Indokolás

A javaslat 18. §-ának (3) bekezdése a közbeszerzésekrõl szóló - az 1999. évi LX. törvénnyel módosított - 1995. évi XL. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 96. §-ában szereplõ felhatalmazások körét egészíti ki azzal, hogy a Kormány felhatalmazást kap a gyógyszerek beszerzésének és forgalmazásának szabályozására.

A Kbt. 96. §-ának a Javaslat szerinti kiegészítése kodifikációs szempontból nem állja meg a helyét, mert a Kbt. 96. §-ának több bekezdése van, tehát nem lehet egyszerûen a 96. §-t kiegészíteni, a d) pont beillesztése pedig egyik bekezdésbe sem illeszkedik, mivel az (1) bekezdésnek már van - eltérõ tartalmú - d) pontja, a (2) bekezdésnek csak a) és b) pontja van, a (3) bekezdésnek meg nincsenek pontjai.

A formai problémákon túl azonban tartalmi okokból sem értünk egyet a jelen felhatalmazással, az túlságosan széleskörû. A gyógyszerek forgalmazásának szabályozásával kapcsolatos felhatalmazás egyértelmûen kívül esik a Kbt. szabályozási tárgykörén.

A gyógyszerek beszerzésének szabályozására adott felhatalmazás azzal jár - a Kbt. 6. §-ának i) pontjára tekintettel -, hogy a gyógyszereket nem közbeszerzési eljárásban, hanem egyéb - a készítendõ rendelet szerinti - módon lehet majd beszerezni. A Javaslat indokolása nem fejti ki, milyen körülmények indokolják az összes gyógyszer kivételét a Kbt. hatálya alól és milyen sajátos eljárási szabályokat kell majd megállapítani ezekre nézve. Ezért legfeljebb az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellátási kötelezettségének körébe tartozó és száz százalékban támogatott gyógyszerekre nézve tartjuk indokoltnak sajátos eljárási szabályok kidolgozását, melyek körét miniszteri rendeleti rendelet állapítja meg és ezek beszerzésének folyamatát jelentõsen befolyásolják egészségügyi szempontok.

A sajátos eljárási szabályok terén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendelkezik tapasztalatokkal, ezért célszerû, hogy a kérdést a társadalombiztosítás felügyeletét ellátó pénzügyminiszter szabályozza rendeletben, a Kbt-t elõkészítõ igazságügy-miniszterrel egyetértésben.

Budapest, 1999. november 2.

Kósa Lajos
a bizottság elnöke