ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1659/52.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 2000. évi költségvetésének módosításáról szóló, T/1659. számú törvényjavaslat költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen - a 1659/20/8.. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

"(7) [Az AT 11/A. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"11/A. § (1) A Magyar Államkincstár által az APEH nevén vezetett számlákon elszámolt járulékbevételeket az APEH megbízásából a Kincstár a folyamatos pénzellátás érdekében naponta utalja át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság számlájára.

(2) A járulék bevallás- befizetés, továbbá a tartozás/túlfizetés állományának éves elszámolását az APEH az éves bevallást követõen a tárgyévet követõ év április 20-ig küldi meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság részére.

(3) Az APEH a járulékbevételek kintlévõségeinek beszedésére alkalmazott letéti számláját negyedévente felülvizsgálja és az Alapokat megilletõ bevételekrõl részletes elszámolás alapján eleget tesz átutalási kötelezettségének."]

Az AT 11/A. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"11/A. § (1) A Magyar Államkincstár által az APEH nevében vezetett számlákon elszámolt járulékbevételeket az APEH megbízásából a Kincstár a folyamatos pénzellátás érdekében naponta utalja át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság számlájára.

(2) Az APEH a járulékbevallásokhoz igazodóan, a bevallások feldolgozása alapján a bevallásokról és bevételekrõl havonta, negyedévente adatokat szolgáltat a pénzügyminiszter, az egészségügyi miniszter, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság részére.

(3) A járulék bevallás- befizetés, továbbá a tartozás/túlfizetés állományának éves elszámolását az APEH az éves bevallást követõen a tárgyévet követõ és április 20-ig küldi meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság részére.""

Indokolás:

Az állam egészségügyi ellátásával kapcsolatos felelõsségének megtestesítõje az Egészségügyi Minisztérium. Feladata ellátásához az egészségügyet érintõ adatra szüksége van.

Budapest, 1999. november 10.

Dr. Csáky András
MDF