H/1663/4. szám

Az Országgyûlés
Ügyrendi bizottságának

a j á n l á s a

a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló
46/1994. (IX.30.) OGY határozat módosításáról szóló
H/1663. sz. országgyûlési határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX.30.) OGY határozat módosításáról szóló, H/1663. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1663/2., /3. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: A országgyûlési határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Amennyiben a módosító javaslat a országgyûlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a országgyûlési határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

1. Dr. Hack Péter és dr. Kóródi Mária képviselõk a határozati javaslat 1. §-ában a Házszabály 15. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:

"15. § (1) Képviselõcsoportot legalább [tíz] tizenöt képviselõ alakíthat."

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 2. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a H/1663/3-1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

2. Dr. Hack Péter és dr. Kóródi Mária képviselõk a határozati javaslat 2. §-ában a Házszabály 17. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:

"17. § (1) Megszûnik a képviselõcsoport, ha tagjainak száma [tíz] tizenöt fõ alá csökken vagy ha a képviselõcsoport ezt kimondja. A 15. § (2) bekezdése alapján alakult képviselõcsoport akkor szûnik meg, ha tagjainak száma a megalakuláskori szám alá csökken."

Indokolás: Lásd a H/1663/3-2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

3. Dr. Vitányi István képviselõ az országgyûlési határozati javaslat 4. §-ában a Házszabály 31. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

/4. § A Házszabály a következõ 31. §-sal egészül ki:/

"(4) A független képviselõk e [bekezdés] § szerinti ajánlásukat együttesen vagy megbízottjuk útján teszik meg."

Indokolás: Lásd a H/1663/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. november 29.

 

Dr. Salamon László s.k.,
az Ügyrendi bizottság elnöke