A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1664. számú
országgyûlési határozati javaslat

az áruknak TIR-igazolvánnyal történõ nemzetközi fuvarozására vonatkozó
vámegyezmény módosításainak megerõsítésérõl

Elõadó: Katona Kálmán
közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter

1999. szeptember


Az Országgyûlés
/1999. () OGY határozata

az áruknak TIR-igazolvánnyal történõ nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezmény módosításainak megerõsítésérõl

Az Országgyûlés

1.) megerõsíti az áruknak TIR-igazolvánnyal történõ nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezmény 1989., 1994. és 1999. évben hatályba lépett módosításait;

2.) felkéri a köztársasági elnököt a megerõsítõ okirat kiállítására;

3.) felkéri a külügyminisztert, hogy a megerõsítésrõl szóló okiratot helyezze letétbe az Egyesült Nemzetek Szervezete fõtitkáránál;

4.) felhívja a Kormányt, hogy a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 16. §-ának (1) bekezdése alapján terjessze az Országgyûlés elé a módosítások kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot.

INDOKOLÁS

A Genfben, 1975. év november 14. napján kelt, az áruknak TIR-igazolvánnyal történõ nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezményt (a továbbiakban: Egyezmény) az 1978. évi 16. törvényerejû rendelet hirdette ki. Az Egyezmény - a nemzetközi szerzõdések megkötésére irányuló eljárás figyelembevételével - hazánkban 1978. szeptember 9-én lépett hatályba.

Az Egyezmény azoknak a küldeményeknek közbeesõ átrakása nélkül egy vagy több országhatáron áthaladó fuvarozására vonatkozik, amelyeket az egyik szerzõdõ Fél indulási vámhivatalától a másik szerzõdõ Fél vagy ugyanazon szerzõdõ Fél rendeltetési vámhivataláig közúti jármûvel, jármûszerelvénnyel vagy szállítótartállyal bonyolítanak le, feltéve, hogy a TIR eljárás kezdete és befejezése között a fuvarozás egy szakasza közúton történik. A TIR eljárás szerint fuvarozott áruk az átmenõ vámhivataloknál mentesülnek a behozatali vagy kiviteli vámok és illetékek megfizetésének vagy letétbe helyezésének kötelezettsége alól.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének fõtitkára 1997. október 7-én kapta meg az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának az Egyezmény módosítására vonatkozó 50. számú határozatát. Az Egyezmény 59. cikkének 2. bekezdése értelmében az Intézõbizottság 1997. június 26-án és 27-én megtartott huszonharmadik ülésén - a TRANS/WP.30/AC/2/47. határozatával - a javasolt módosításokat elfogadta.

Az Egyezmény 59. cikkének 3. bekezdése szerint, ha az Állam, amely egyúttal Szerzõdõ Fél is, az Egyesült Nemzetek Szervezetének fõtitkáránál nem emelt kifogást a javasolt módosítással szemben, akkor az az értesítés megküldésétõl számított tizenkét hónapot követõ három hónap elteltével nemzetközi jogilag hatályba lép, amelynek idõpontja - a 6. cikk 1. és 3-5. bekezdése, a 38. cikk 2. bekezdése, a 42. cikk, az 58. cikk, az 59. cikk 2. bekezdése és a 60. cikk vonatkozásában - 1999. február 17. volt.

Az Egyezmény 1999. február 17-én hatályba lépett módosítását a következõk indokolták:

A TIR Egyezmény 16. és 18. cikkét érintõ, 1994. június 24-én, illetõleg 1989. május 23-án nemzetközi jogilag hatályba lépett - ECE/TRANS/17/16.,illetõleg ECE/TRANS/17/10. számú - módosításainak kihirdetése még nem történt meg.

A korábban törvényerejû rendelettel kihirdetett Egyezmény módosításait a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejû rendelet 13. §-ának (1) bekezdése, valamint a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvényben foglaltak alapján törvénnyel kell kihirdetni.

Az 1975. évi TIR Egyezménynek az Intézõbizottság által elfogadott, 1989. május 23-án hatályba lépett módosításai

Az Egyezmény 18. cikke helyébe a következõ rendelkezés lép:

"18.cikk

Egy TIR-eljárás több indulási és rendeltetési vámhivatalt érinthet, de az indulási és rendeltetési vámhivatalok száma nem haladhatja meg a négyet. A TIR-igazolványt a rendeltetési vámhivataloknak csak akkor lehet bemutatni, ha azt valamennyi indulási vámhivatal elfogadta."

Az 1975. évi TIR Egyezménynek az Intézõbizottság által elfogadott, 1994. június 24-én hatályba lépett módosítása

Az Egyezmény 16. cikke helyébe a következõ rendelkezés lép:

"16. cikk

Ha közúti jármû vagy jármûszerelvény TIR-eljárásban vesz részt, a jelen Egyezmény 5. mellékletében leírtaknak megfelelõ négyszögletes "TIR" feliratú táblát helyeznek el a közúti jármû vagy jármûszerelvény elejére és egy másik azonos táblát a közúti jármû vagy jármûszerelvény hátuljára. Ezeket a táblákat úgy kell elhelyezni, hogy jól láthatóak legyenek. A tábláknak oly módon kell eltávolíthatónak, rögzítettnek vagy kialakítottnak lenniük, hogy azokat meg lehessen fordítani, el lehessen takarni, hajlítani vagy bármilyen más módon fel lehessen tüntetni, hogy a fuvarozás nem TIR-eljárásban történik."

Az 1975. évi TIR Egyezménynek az Intézõbizottság által elfogadott, 1999. február 17-én hatályba lépett módosításai

Az Egyezmény 6. cikkének 1. bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"1. Mindegyik Szerzõdõ Fél felhatalmazhat egyesületeket TIR igazolványok kibocsátására akár közvetlenül, akár partner egyesületeken keresztül, illetve arra, hogy garanciavállalóként járjanak el, mindaddig, amíg a 9. melléklet I. részében foglalt minimum feltételek és követelmények teljesülnek. Az engedélyt vissza kell vonni, ha a 9. melléklet I. részében foglalt minimum feltételek és követelmények már nem teljesülnek."

Az Egyezmény 6. cikke a következõ 3-5. bekezdéssel egészül ki:

"3. Az egyesület olyan személyek részére bocsáthat ki TIR-igazolványokat, akiknek a TIR-eljáráshoz való jogosultságát az érintett személy állandó lakóhelye vagy székhelye szerinti Szerzõdõ Fél illetékes hatósága nem tagadta meg.

4. A TIR-eljárásban való részvételre csak olyan személyeket lehet felhatalmazni, akik teljesítik a jelen Egyezmény 9. mellékletének II. részében meghatározott minimum feltételeket és követelményeket. A 38. cikk alkalmazásának sérelme nélkül az engedélyt vissza kell vonni, ha e feltételek teljesítése már nem biztosított.

5. A TIR-eljárásban való részvételre történõ felhatalmazás a jelen Egyezmény 9. mellékletének II. részében foglalt eljárás szerint történik."

Az Egyezmény 38. cikkének 2. bekezdése helyébe a következõ rendelkezés ép:

"2. A kizárásról egy héten belül értesíteni kell annak a Szerzõdõ Félnek az illetékes hatóságait, amelynek a területén az érintett személy állandó lakóhellyel vagy székhellyel rendelkezik, annak az országnak, vagy vámterületnek az egyesületét (egyesületeit), ahol a szabályokat megsértették, továbbá a TIR Végrehajtó Testületet."

Az Egyezmény 42. cikke a következõ rendelkezéssel egészül ki:

"Az illetékes hatóságok az egyesületekkel szoros együttmûködésben kötelesek megtenni minden szükséges intézkedést a TIR-igazolványok megfelelõ használatának biztosításához. Ennek érdekében megfelelõ nemzeti vagy nemzetközi ellenõrzõ intézkedéseket hozhatnak. Az illetékes hatóságok által hozott nemzeti ellenõrzõ intézkedésekrõl haladéktalanul értesíteni kell a TIR Végrehajtó Testületet, amely megvizsgálja, hogy az adott intézkedések összhangban állnak-e az Egyezmény rendelkezéseivel. A nemzetközi ellenõrzési intézkedéseket az Intézõ Bizottság fogadja el."

Az Egyezmény 58. cikke a következõ 4. és 5. bekezdéssel egészül ki:

"4. Valamennyi Szerzõdõ Félbõl álló Intézõ Bizottságot kell létrehozni. Ennek összetételét, feladatait és eljárási szabályait a 8. melléklet határozza meg.

5. Az Intézõ Bizottság kiegészítõ testületként létrehozza a TIR Végrehajtó Testületet, amely a maga nevében az Egyezmény és az Intézõ Bizottság által rábízott feladatokat látja el. Ennek összetételét, feladatait és eljárási szabályait a 8. melléklet határozza meg."

Az Egyezmény 59. cikkének 2. bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"2. A jelen Egyezmény módosítására tett bármely javaslatot az Intézõ Bizottság köteles megvizsgálni."

Az Egyezmény 60. cikkének címe és 1. bekezdése helyébe a következõ cím és rendelkezés lép:

"Különleges eljárás az 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. és 9. mellékletek módosítására

1. Minden az 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. és 9. mellékletre vonatkozóan javasolt és az 59. cikk 1., 2. bekezdése rendelkezéseinek megfelelõen megvizsgált módosítás az Intézõ Bizottság által a módosítás elfogadásakor meghatározott idõpontban hatályba lép, kivéve, ha egy korábbi, az Intézõ Bizottság által ugyanakkor meghatározott idõpontig azon államok ötödrésze vagy 5 olyan állam, aki Szerzõdõ Fél - ha ez a szám a kisebb - értesíti az Egyesült Nemzetek Szervezetének fõtitkárát a módosítással szemben emelt kifogásairól. A jelen bekezdésben említett idõpontokat az Intézõ Bizottság a jelenlevõ és szavazó tagjai 2/3-os szavazat-többségével határozza meg."