Magyar Országgyûlés
Nemzetbiztonsági bizottsága

H/1666.

Bizottsági önálló indítvány

Az Országgyûlés
......./1999. (........) OGY.h
határozata

a Történeti Hivatal 1997-1998. évi tevékenységérõl szóló J/1394. számú beszámoló elfogadásáról

1./ Az Országgyûlés elfogadja a Történeti Hivatal 1997-1998. évi tevékenységérõl szóló J/1394. számú beszámolót.

2./ Az Országgyûlés megállapítja, hogy a Történeti Hivatal a törvényekben meghatározott feladatainak eleget tesz, elõsegítve ezzel közéletünk tisztaságának megõrzését, továbbá történeti közelmúltunk megismerésének lehetõvé tételét.

3./ Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy a Történeti Hivatal 1997-1998. évi tevékenységérõl szóló beszámolóban jelzett, a Hivatal mûködése során felmerült jogi problémákat vizsgálja meg, s megoldásuk érdekében a szükséges törvény-módosító javaslatot dolgozza ki és terjessze az Országgyûlés elé.

I n d o k o l á s :

A Történeti Hivatal az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. tv. 25/E. §-a alapján terjesztette a tevékenységérõl szóló beszámolót az Országgyûlés elé. A beszámolóban részletesen ismertette a szervezet kialakítását, a törvényben meghatározott iratanyagok átvételét, az állampolgári ügyek intézését, a tudományos feldolgozó munka folytatását, illetõleg a Hivatal mûködésével kapcsolatos gazdálkodási és kapcsolattartási tevékenységet.

A beszámolóból megállapítható, hogy a Hivatal felállítása és eddigi tevékenysége elõsegítette a hivatkozott törvényben megállapított célok elérését, s jelentõs mértékben hozzá- járult demokratikus közéletünk tisztaságának megõrzéséhez, történeti közelmúltunk megismeréséhez.

A beszámoló a befejezõ részében a Hivatal a felállítása és gyakorlati tevékenysége során szerzett tapasztalatokat, illetõleg a jogi szabályozás e tapasztalatok tükrében megállapítható hiányosságait és ellentmondásait tárja fel. Ezért az Országgyûlés szükségesnek

látja felkérni a Kormányt e hiányosságok és ellentmondások kiküszöbölésére alkalmas jogszabály-módosító feladatok elvégzésére.

Budapest, 1999. szeptember " "-n.

( Keleti György )
a bizottság elnöke