Országgyûlési képviselõ

T/1695.

Képviselõi önálló indítvány!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján benyújtjuk a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az alábbiak szerint:

1999. évi ......... törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló
1993. évi III. törvény módosításáról

1.§

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[E törvény alkalmazásában]

  1. jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal, valamint a jövedelemadóról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minõsül.

Nem minõsül jövedelemnek a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a nevelõszülõk számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, a hadigondozottak ellátása, valamint - a személyes gondoskodásért fizetendõ személyi térítési díj megállapítása kivételével - a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési támogatása, a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka;

2.§

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[E törvény alkalmazásában]

j) keresõtevékenység, ha e törvény másként nem rendelkezik: minden olyan munkavégzéssel járó tevékenység, amelyért ellenérték jár, ide értendõ a mezõgazdasági õstermelõi igazolvánnyal folytatott tevékenység is, ha az abból származó bevétel naptári évenként a 250 ezer Ft-ot meghaladja;

3.§

E törvény a kihirdetését követõ 8. napon lép hatályba.

INDOKLÁS

Az 1994. évi XLV. törvény a hadigondozottak különbözõ ellátásait szabályozza. A törvény jellegébõl adódóan ezek az ellátások nem tartozhatnak a jövedelem kategóriába, éppen ezért indokolt a szociális törvény meghatározásait is ennek megfelelõen rögzíteni.

Az 1999. évi LXXIII tv. 2. § (2) bekezdése keresõtevékenységként definiálta az õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõ személy tevékenységét.

Ez egyértelmûvé tette, hogy 1999 október 1-tõl az õstermelõk a bevételtõl függetlenül nem kaphatnak jövedelempótló támogatást.

A mindössze néhány ezer forint bevétellel rendelkezõ õstermelõk ellátásból történõ kizárása nem engedhetõ meg, ezért szükség van értékhatár elõírására.

A javaslat e tekintetben összhangot teremt az 1991. évi IV. tv. elõírásával.

A harmadik szakasz a hatálybalépésrõl rendelkezik. Szükséges a lehetõ leggyorsabb hatálybalépés, mivel a legutóbbi törvénymódosítás a támogatásra rászorulókat negatívan érintette.

Budapest, 1999. október 1.

Jauernik István
Magyar Szocialista Párt

Farkas Imre
Magyar Szocialista Párt