Országgyûlési képviselõ

T/1696.

Képviselõi önálló indítvány!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján benyújtjuk a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az alábbiak szerint:

1999. évi ......... törvény
a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló
1996. évi CXII. törvény módosításáról

1.§

A hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 101. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"101. § (1) Az Alap a kártalanításra jogosult személy részére a befagyott betét tõke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb kétmillió forint összeghatárig fizeti ki kártalanításként. Devizabetét esetén a devizában kifizetett kártalanítás összegének, valamint az e bekezdés szerinti összeghatárnak a megállapítása - a kifizetés idõpontjától függetlenül - a betét befagyása napján érvényes - az MNB által jegyzett devizáknál - hivatalos devizaárfolyamon történik. Az MNB által nem jegyzett devizákat a magyar hitelintézetek által közzétett legmagasabb és legalacsonyabb, az adott pénznemre vonatkozó devizaeladási árfolyamok számtani átlaga alapján kell számba venni, ha ilyen nem áll rendelkezésre, a betét befagyása napján a devizabetét kezelõ hitelintézet devizaeladási árfolyamát kell figyelembe venni."

2.§

E törvény a kihirdetését követõ 8. napon lép hatályba.

INDOKLÁS

A kártalanításra vonatkozó, legfeljebb egymillió forintig terjedõ összeghatár az állami garancia megszûnése óta nem változott. Az infláció alakulása és az elhelyezett betétállomány növekedése feltétlenül indokolja az összeghatár emelését.

Az ezévi emelést különösen indokolttá teszi a 2000. évi dátumváltással kapcsolatos számítógépes információrendszert övezõ bizonytalanság, bizalmatlanság.

Nehezen belátható következményekkel járna, ha decemberben a betétesek jelentõs része a dátumváltás körüli technikai bizonytalanságokra a betétek készpénzben történõ felvételével reagálna.

A tervezett összeg lehetõvé teszi, hogy több éven keresztül ne legyen szükség újabb törvénymódosításra.

A második szakasz a hatálybalépésrõl rendelkezik.

Budapest, 1999. október 1.

Farkas Imre
Magyar Szocialista Párt

Jauernik István
Magyar Szocialista Párt