T/1699/4.

Kapcsolódó módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetével aláírt "Békepartnerség" program Keretdokumentumának törvénybe iktatásáról, és annak a Magyar Köztársaság által történõ végrehajtásáról szóló 1995. évi LXVII. törvény módosításáról szóló T/1699. számú törvényjavaslathoz a 2. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a következõ

k a p c s o l ó d ó m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

1. "A törvényjavaslat 2. §-ában a Törvény 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

6. § (1) A Keretdokumentum 3.D) pontjában meghatározott - és az 5.§ (4) bekezdése szerinti kereten belüli költségû - békepartnerségi tevékenységek végrehajtására a magyar fegyveres erõkhöz tartozó, esetenként legfeljebb 1200 fõ meghatározott idõtartamra történõ külföldre küldését, illetve külföldi fegyveres erõkhöz tartozó, esetenként legfeljebb 1200 fõ Magyarország területén tartózkodását illetve átvonulását a Kormány engedélyezi. Ezen kötelékek küldése, fogadása illetve átvonulása saját rendszeresített fegyverzetükkel, lõszer és robbanóanyag ellátmányukkal, valamint felszerelésükkel történhet."

2. A törvényjavaslat 2. §-ban a Törvény 6. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(4) Az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete tagállamai fegyveres erõinek az Észak-atlanti Szerzõdés gyakorlatain való részvételére, az onnan való visszatérésre illetve az ország területén történõ átvonulására az (1)[-] és (3) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, azzal, hogy a (3) bekezdés alapján az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete gyakorlatai tervének kivonatát kell a Kormány elé terjeszteni. Ezen esetekben a Kormány köteles kikérni az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának - a tagjai kétharmadának szavazatával meghozott elõzetes egyetértését."

Indokolás:

A gyakorlatok költségeit célszerû a tervek keretein belül tartani, mivel a költségek túllépése csak a személyi állomány ellátásának, az élet és munkakörülmények javítására tervezett költségek rovására mehet. Ez megköveteli a körültekintõ tervezést, az indokolatlan évközi tervmódosítások mellõzését.

A (4) bekezdés beépítése gyakorlatilag az eddigi alkotmányos szabályozás megsértését jelenti. A kormány által javasolt megoldás csak az alkotmány módosítását követõen fogadható el. A módosítással ezt a helyzetet kívánjuk feloldani.

Budapest, 1999. november 30.

 

Juhász Ferenc
MSZP

dr. Molnár János
MSZP

Iváncsik Imre
MSZP