T/1720/7.

Módosító javaslat

DR. ÁDER JÁNOS úrnak
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. T/1720. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 2. §-a az alábbiak szerint módosul, egyben számozása 1. §-ra módosul:

[2. ] 1. §

A Ttv. mellékletét alkotó államtitokköri jegyzék 13. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

"13. A Kormány és az ügyrendje alapján létrehozott testületek [mûködésével összefüggõ döntés-elõkészítõ, belsõ használatra készült adat, valamint az e testületek üléseirõl készült összefoglaló, emlékeztetõ, vagy jegyzõkönyv] üléseire készült, belsõ használatú, valamint a döntés-elõkészítõ adatok, az ülésekrõl készült szószerinti jegyzõkönyv, továbbá a kormány és a testületek mûködése során keletkezett azon adatok, amelyek az államtitokköri jegyzék valamely pontja alá tartoznak.

Az államtitokká minõsítés leghosszabb érvényességi ideje 50 év."

I n d o k o l á s

A Ttv. mellékletének 13. pontja értelmében államtitokká minõsíthetõk "a Kormány és az ügyrendje alapján létrehozott testületek üléseire készült belsõ használatú, valamint a döntés-elõkészítõ adatok, továbbá a Kormány és e testületek mûködése során keletkezõ azon adatok, amelyek az államtitokköri jegyzék valamely pontja alá tartoznak." A törvényjavaslat e testületek üléseirõl készült összefoglalók, emlékeztetõk, vagy jegyzõkönyvek államtitokká minõsítését akkor is lehetõvé teszi, ha e dokumentumok az államtitokköri jegyzékbe tartozó adatot nem tartalmaznak. E minõsítést a másik feltétel, a védett érdek oldaláról az "állami szervek zavartalan mûködéséhez fûzõdõ érdek" alapozza meg, amire hivatkozva a Kormány olyan dokumentumot is államtitokká nyilváníthat, amely kizárólag az ülésen megjelentek és hozzászólók nevét, az elõterjesztések címét, a szavazás tényét és arányát, valamint önmagukban egyébként államtitoknak nem tekinthetõ döntéseket tartalmazza. Mivel e korlátozás a közérdekû adatok nyilvánosságát indokolatlanul szûkíti, javasoljuk, hogy az említett dokumentumokat továbbra is a jelenlegi feltételek mellett nyilváníthassák államtitokká. Ugyanakkor szükségesnek tartjuk, hogy a Kormány és az ügyrendje alapján létrehozott testületek üléseirõl hiteles, szószerinti jegyzõkönyv (vagy hangfelvétel) készüljön, amely a Ttv. 3. § (1) bekezdésében felsorolt érdekek bármelyikének védelme címén államtitokká minõsíthetõ.

Budapest, 1999. november 10.

Dr.Wiener György
országgyûlési képviselõ
MSZP

Pozsgai Balázs
országgyûlési képviselõ
MSZP

Dr. Balogh László
országgyûlési képviselõ
MSZP