T/1756/3.

Bizottsági ajánlás

Dr. Áder János Úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyûlés
Foglalkoztatási és Munkaügyi
Bizottságának

ajánlása

az egyes munkaügyi és szociális törvények módosításáról szóló
T/1756. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága - mint elsõ helyen kijelölt bizottság - 1999. november 2-i ülésén a törvényjavaslatot megvitatta és ahhoz a Házszabály 95. § (2) bekezdése alapján az alábbi általános vitát elõkészítõ ajánlását nyújtja be:

A bizottság a Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkárának a törvénytervezethez fûzött indoklását meghallgatta. A kormánypárti többség a törvénytervezetet korszerûnek és idõszerûnek találta, rendelkezései megfelelnek az elfogadott kormányprogram célkitûzéseinek, összhangban van a hatályos jogi szabályozással.

A kisebbségi vélemény képviselõi aggályosnak tartották, hogy a kormány hosszas elõkészítõ munkája ellenére sem egyeztetett az érdekképviseletekkel, nem látják biztosítva a munkanélküli járadék folyósítási idejének csökkentése mellett a munkanélküliek számára munkalehetõség biztosítását. Nem értettek egyet a jövedelempótló támogatás megszûntetésével és annak szociális segélyezéssé történõ átalakításával, különösen, hogy azt kötelezõ munkavégzéshez kötik. A közmunka programok eddigi tapasztalatai nem indokolják azon változtatást, hogy akár minimálbér alatti munkalehetõség felajánlását is kötelezõ elfogadni.

A fentiek ellenére a bizottság a tervezetet az általános vitára 12 igen, 8 nem, 1 tartózkodás szavazati aránnyal alkalmasnak tartotta.

A bizottság elõadója: Dr. Boda Ilona (FKGP)

A kisebbségi vélemény elõadója: Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)

Budapest, 1999. november 3.

Dr. Sümeghy Csaba
a bizottság alelnöke