T/1756/67.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

B u d a p e s t

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egyes munkaügyi és szociális törvények módosításáról szóló T/1756. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

nyújtom be:

l. Javasolom a törvényjavaslat 15. §-ának kiegészítését a következõ (2) bekezdéssel, ezzel egyidejûleg a jelenlegi (1) -(3) bekezdés számozása (2) -(4) bekezdésre változzon:

" (1) Az Flt. 30. §-a (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

/30. § (1) A munkanélküli részére - kérelmére - nyugdíj elõtti munkanélküli segélyt kell megállapítani, ha/

b) legalább 140 napon át munkanélküli járadékban részesült, és a munkanélküli járadék folyósítása idõtartamát kimerítette; "

2. Javasolom a törvényjavaslat 55. §-ának kiegészítését a következõ (4) bekezdéssel:

" (4) A törvény 15. §-ának (1) bekezdését arra a munkanélkülire kell alkalmazni, akinek a munkanélküli járadék folyósításának idõtartamát az 54. § (1) bekezdésében meghatározott idõponttól hatályos szabályok szerint állapították meg."

I n d o k o l á s

A foglalkoztatási törvény 30. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerint a nyugdíj elõtti munkanélküli segélyre való jogosultság egyik feltétele, hogy a munkanélküli legalább 180 napon át munkanélküli járadékban részesült, és a munkanélküli járadék folyósítása idõtartamát kimerítette.

Figyelemmel arra, hogy a törvényjavaslat 360 napról 270 napra csökkentette a munkanélküli járadék folyósítási idejének leghosszabb idõtartamát, indokolt a nyugdíj elõtti munkanélküli segély jogosultsági feltételként meghatározott 180 nap járadékfolyósítási idõnek 140 napra való csökkentése.

Budapest, 1999. november 30.

Bernáth Ildikó

Fidesz-MPP