T/1757/42.

Az Országgyûlés
Gazdasági bizottságának

k i e g é s z í t õ a j á n l á s a

a tervezõ- és szakértõ mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény módosítására benyújtott T/1757. számú törvényjavaslathoz

(Együtt kezelendõ T/1757/38. számú ajánlással)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Gazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként - a tervezõ- és szakértõ mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény módosítására benyújtott T/1757. számú törvényjavaslathoz T/1757/39-41. számon a következõ bizottsági módosító javaslatokat terjesztette be.

Várkonyi András képviselõ a T/1757/30/1., T/1757/30/2., és a T/1757/30/3. számú módosító indítványait (T/1757/38. számú ajánlás 9., 13. és a 14. pontja) visszavonta

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 1. §-át új (3) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:
    2. "(3) Az Mkt. 1. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:

      "(5) Nem végezhet tervezõi tevékenységet a kamara tagja köztisztviselõi jogviszonyának, vagy köztisztviselõi feladatok ellátására létrejött egyéb jogviszonyának idõtartama alatt. A kamarai tag az ilyen jogviszony létrejöttét 15 napon belül köteles bejelenteni a területi kamara elnökségének.""

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás 3. pontjában szereplõ módosító javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/1757/39/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - Az Elõterjesztõ képviselõje

    3. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 9. §-ában az Mkt. 25. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    4. "9. § Az Mkt. 25. §-ának (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

      "(3) A kamarai felvételre jogosító szakmai feltételek a következõk:

      a) a mérnöki kamarák esetében:

      aa) a szakterületnek megfelelõ szakirányú képzést nyújtó egyetemen szerzett oklevél és legalább két év mérnöki tevékenységben szerzett szakmai gyakorlat,

      ab) a szakterületnek megfelelõ szakirányú képzést nyújtó fõiskolán szerzett oklevél és legalább öt év mérnöki tevékenységben szerzett szakmai gyakorlat,

      ac) a szakterületnek megfelelõ szakirányú képzést részlegesen nyújtó egyetemen szerzett oklevél és legalább öt év mérnöki tevékenységben szerzett szakmai gyakorlat;

      b) az építész kamarák esetében:

      ba) [szakirányú egyetemi - vagy külön jogszabályban meghatározott fõiskolai - végzettség, valamint] a szakterületnek megfelelõ szakirányú képzést nyújtó egyetemen szerzett oklevél és legalább két év építészeti tevékenységben szerzett szakmai gyakorlat,

      bb) [legalább két év építészeti tevékenységben szerzett szakmai gyakorlat] a szakterületnek megfelelõ szakirányú képzést nyújtó fõiskolán szerzett oklevél, továbbá külön jogszabályban meghatározott szakirányú továbbképzés eredményes elvégzése és legalább öt év építészeti tevékenységben szerzett szakmai gyakorlat.""

      Indokolás: Lásd a T/1757/41. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - Az Elõterjesztõ képviselõje

    5. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslatot új 10. §-sal kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerûen változik):
    6. "10. § Az Mkt. 34. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

      "34. §(1) E törvény alkalmazásában szakmai és etikai-fegyelmi vétség

      a) a mérnöki, illetve építészeti tevékenység szakmai szabályainak,

      b) az 1. § (5) bekezdésében foglaltaknak,

      c) a kamara etikai-fegyelmi szabályzatában foglaltaknak

      szándékos vagy gondatlan megszegése.""

      Indokolás: Lásd a T/1757/39/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - Az Elõterjesztõ képviselõje

    7. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 14. § (2) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

"(2) A törvény 9. §-a [2002.] 2003. január 1. napján lép hatályba. Ez a rendelkezés az ezen idõpontot megelõzõen létrejött kamarai tagsági viszonyokat nem érinti."

Indokolás: Lásd a T/1757/40. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - Az Elõterjesztõ képviselõje

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. december 2.

Dr. Latorcai János s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke