Magyar Országgyûlés Gazdasági Bizottsága

T/1757/44.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Zárószavazás elõtti
Bizottsági módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Gazdasági Bizottság Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a tervezõ- és szakértõ mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény módosításáról szóló T/1757. számú törvényjavaslathoz az alábbi

bizottsági módosító javaslatokat

terjeszti elõ:

A Gazdasági Bizottság a törvényjavaslat 1.§-ának az alábbi módosítását javasolja:

(1) A tervezõ- és szakértõ mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Mkt.) 1. §-a (1) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(1) [Törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet] A külön jogszabályban (a továbbiakban: jogszabály) [által] meghatározott engedélyhez és névjegyzékbe vételhez (a továbbiakban együtt: jogosultság) kötött önálló mérnöki, illetve építészeti tervezõi és mûszaki szakértõi tevékenység (a továbbiakban együtt: mérnöki, illetve építészeti tevékenység) - a (4)-(5) bekezdésben és az 52/A. §-ban foglaltak kivételével - csak az e[zen] törvényben szabályozott kamarai tagság alapján folytatható. [A] E törvény alkalmazásában mérnöki, illetve építészeti tevékenységnek minõsül a földmérési és térképészeti, a munkabiztonsági szakértõi, a terület- és településrendezési tervezõi, valamint a táj- és kertépítészeti tervezõi tevékenység is."

(2) Az Mkt. 1. §-a következõ (4)-(5) bekezdés[sel]ekkel egészül ki:

"(4) Az érintett személy lakóhelye, illetve az adott szakterület szerint illetékes kamara - külön jogszabályban meghatározott feltételekkel - engedélyezheti, hogy az adott tervezési szakterület tekintetében szakirányú felsõfokú végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkezõ személy kamarai tagság és névjegyzékbe vétel kötelezettsége nélkül, kivételes esetben saját maga, vagy a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozói számára építészeti-mûszaki tervet készítsen.

(5) A Magyar Tudományos Akadémia rendes és levelezõ tagja, a tudományos fokozattal rendelkezõ - a Magyar Akkreditációs Bizottság által vezetett országos habilitációs listán szereplõ - személy az (1) bekezdés szerinti engedély és az e törvényben szabályozott kamarai tagság nélkül használhatja a szakértõi címet és szakértõként mûködhet."

I n d o k o l á s

A jelenleg hatályos jogi szabályozás (24/1971. (VI.8.) Kormány rendelet) lehetõvé teszi a Magyar Tudományos Akadémia rendes és levelezõ tagjainak, továbbá a tudományos fokozattal rendelkezõ személyeknek a szakértõi cím használatát és ilyen minõségben való mûködését a tevékenységre jogosító engedély és nyilvántartásba vétel nélkül is.

Jelen törvényjavaslat e kivétel fenntartására szolgáló feljogosítást, rendelkezést nem tartalmaz, miközben 1. §-ában kamarai tagsághoz és engedélyhez köti a szakértõi tevékenység gyakorlását.

Tekintettel arra, hogy a szakma legmagasabb szintû képzettséggel és tudással rendelkezõ tagjai számára a kivétel fenntartása indokolt, szükség van a szabályozás összhangjának megteremtésére, a jogszabályok közötti ellentmondás megszüntetésére.

Dr. Latorcai János
elnök