Mezõgazdasági bizottság

H/1762.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Az Országgyûlés ........../1999. (..............) OGY

határozata

Az agrárgazdaság 1998. évi helyzetérõl szóló jelentés elfogadásáról

Az Országgyûlés, tekintettel az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi CXIV. törvény elõírásaira, és figyelembe véve a Magyar Agrárgazdasági Tanács jelentéssel kapcsolatos megállapításait,

  1. elfogadja az agrárgazdaság 1998. évi helyzetérõl szóló jelentést.
  2. felkéri a Kormányt, hogy az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi CXIV. törvény 2.§-ban foglaltaknak megfelelõen terjessze az Országgyûlés elé az agrárpolitika középtávú tervét.

Indokolás

Ez alkalommal elsõ ízben került sor az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi CXIV. törvény rendelkezéseinek megfelelõen az agrárgazdaság helyzetérõl szóló jelentés Országgyûlés elé terjesztésére. Ilyen összefoglaló munka eddig még nem készült a magyar mezõgazdaságról. A jelentés átfogó és valósághû képet ad az agrárgazdaság helyzetérõl, ily módon befolyásolhatja az ágazat - s ezáltal a vidék - jövõjét is. A benyújtott jelentés tükrözi az ágazat súlyos gondjait: az elmúlt évben az agrárolló tovább nyílt, alacsony a mezõgazdaság jövedelemtermelõ képessége, a támogatások megfelelõ hasznosulása bizonyos esetekben megkérdõjelezhetõ, a beruházási ráta nagyon alacsony az agrárgazdaságban, bár a beruházási kedv 1998-ban élénkülést mutatott. Szerencsés lett volna, ha leíró jellegén túl az adatok, tendenciák értékelésére is vállalkozik a jelentés, ily módon közelítve a vele szemben a törvény által támasztott tartalmi követelményekhez.

Az agrárgazdaság 1998. évi helyzetérõl szóló jelentés benyújtásának idõpontja nem felelt meg az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló törvény 2.§-ban foglaltaknak, mely szerint: "A jelentés elfogadásáról az Országgyûlés a következõ évi központi költségvetésrõl szóló törvényjavaslat benyújtását megelõzõen határoz." A Mezõgazdasági bizottság álláspontja szerint az agrárpolitika középtávú terve nélkül - amelynek benyújtására az említett törvény 2.§-a is kötelezi a Kormányt - a jelentésben foglalt adatok, és az abból kirajzolódó folyamatok csak részben értelmezhetõk. A jelentés 16., Célok és intézkedések címû zárófejezetében foglaltak értelmezése vitát váltott ki a jelentés tárgyalása során. Az elhangzott vélemények szerint egyrészt alkalmasnak látszanak átmeneti idõszakra az ágazattal kapcsolatos kormányzati elképzelések körvonalazására, másrészt viszont nem pótolják a hiányzó középtávú agrárstratégiát.

A Magyar Agrárgazdasági Tanács által a jelentéshez készített tájékoztató megállapításai reális, szakmailag megalapozott értékítéletet mondanak az agrárgazdaság helyzetérõl és folyamatairól. Sajnálatos azonban, hogy sem a jelentés, sem pedig a tájékoztató megállapításai nem tükrözõdnek a 2000. évi költségvetésben.

A jelentést a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta. A Mezõgazdasági bizottság az általa benyújtott, az agrárgazdaság 1998. évi helyzetérõl szóló jelentés elfogadására vonatkozó országgyûlési határozati javaslatot az Országgyûlés számára elfogadásra ajánlja.

Budapest, 1999. október 13.

Farkas Sándor sk.
elnök