H/1763.

Képviselõi önálló indítvány

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

Mellékelten - a Házszabály 87. § (2) bekezdése alapján - benyújtjuk az integrációs folyamatot felügyelõ Integrációs Nagybizottság létrehozásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot.

A Országgyûlés
.......... /1999. ( ) OGY határozata
az Országgyûlés Integrációs Nagybizottságának létrehozásáról

1. A Magyar Köztársaság és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások folyamatos és hatékony ellenõrzése érdekében az Országgyûlés létrehozza az Országgyûlés Integrációs Nagybizottságát ( továbbiakban: Nagybizottság ).

2. A Nagybizottság feladata, hogy az Országgyûlés eszközeivel ellenõrizze és felügyelje Magyarország és az Európai Unió tagállamai közötti csatlakozási tárgyalásokat, a csatlakozásra történõ hazai felkészülés komplex folyamatát.

A Nagybizottság hatásköre, hogy folyamatosan, az egyes tárgyalási fordulók elõtt közremûködjék a magyar álláspont kialakításában, és a tárgyalási fordulók után ellenõrizze a magyar érdekek érvényesülését.

3. A Nagybizottság munkájában felmerült javaslatokról az elhangzott meghatározó véleményekrõl a Nagybizottság elnöke ajánlást készít a Kormány számára. Az ajánlások elfogadásáról a Kormány tájékoztatja a Nagybizottság elnökét és a kezdeményezõ képviselõcsoportok vezetõit.

4. A Nagybizottságot legalább havonta egy alkalommal hívja össze az elnök. A Nagybizottság összehívását a képviselõcsoportok vezetõi is kezdeményezhetik az elnöknél.

5. A Nagybizottság elnöke: az Országgyûlés elnöke.

A Nagybizottság tagjai :

- az országgyûlési képviselõcsoportok vezetõi,

- az Országgyûlés Külügyi Bizottságának és az Európai Integrációs Ügyek

Bizottságának elnökei és alelnökei

- az egyes országgyûlési bizottságok integrációs albizottságainak elnökei.

6. A Nagybizottság ülésén a távollévõ tagok helyettesítési megbízást adhatnak saját frakciójuk jelenlévõ tagjainak.

7. A Nagybizottság ülésein :

- a csatlakozási tárgyalások helyzetérõl a miniszterelnök, a külügyminiszter és a fõtárgyaló,

- a hazai felkészülésrõl a külügyminiszter és az érintett szakminiszterek személyesen tájékoztatják a Nagybizottságot.

8. Az üléseken elhangzottakra a titokvédelemre vonatkozó törvény rendelkezései irányadóak.

9. A Nagybizottság titkársági feladatait az Országgyûlés Külügyi és az Európai Integrációs Ügyek Bizottságának titkársága együttesen, külön szabályozott rendben látja el.

Indokolás

Az Országgyûlés Külügyi és az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága többször tárgyalt az Országgyûlés szerepérõl az Európai Unióhoz történõ csatlakozási tárgyalásokkal összefüggésben. A Ház 1999. szeptember 29-ei EU-vitanapján az MSZP képviselõcsoport vezetõje javasolta, hogy az Országgyûlés ellenõrzõ szerepének erõsítésére jöjjön létre az indítványban kezdeményezett Nagybizottság.

A javaslat megvalósítása aktuális és sürgetõ, mivel a csatlakozási tárgyalások és az EU-tagságra történõ hazai felkészülés elõrehaladott szakaszba lépett. Magyarország európai uniós csatlakozása alapvetõ nemzeti érdek, olyan közügy, amely a társadalom, a politikai és gazdasági élet valamennyi szereplõjének aktív részvételét igényli. Az indítvány elfogadásával az Országgyûlésben magas szintû hatpárti egyeztetõ testület jönne létre a Ház elnökének vezetésével.

Budapest, 1999. október 15.

Molnár Gyula
(MSZP)

dr.Szanyi Tibor
(MSZP)