országgyûlési képviselõ

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

T/1802/117.

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a kémiai biztonságról szóló T/1802. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 2. §-a (4) bekezdésének b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

"b) [a 14. § (1) bekezdésében, valamint a 16. §-ban foglalt kivétellel a veszélyes anyagok, illetve a veszélyes készítmények telephelyen kívüli szállítására. Azon veszélyes anyagok, illetve veszélyes készítmények tekintetében, amelyek a veszélyes áruk szállítására vonatkozó jogszabályok hatálya alá is tartoznak, e törvény rendelkezéseit annyiban kell alkalmazni, amennyiben e jogszabályok a csomagolásra, a feliratozásra, a szállítás részét képezõ átmeneti tárolásra, a be- és kirakásra eltérõen nem rendelkeznek.] a veszélyes áruk szállítására vonatkozó, Magyarország által is aláírt nemzetközi egyezmények hatálya alá is tartozó veszélyes anyagok, illetõleg veszélyes készítmények tekintetében, amennyiben e nemzetközi egyezmények a csomagolásra, a feliratozásra, a szállítás részét képezõ átmeneti tárolásra, a be- és kirakásra eltérõ rendelkezéseket állapítanak meg.

Indokolás

A veszélyes készítmények, illetve veszélyes anyagok telephelyen kívüli szállításának kivétele a kémiai biztonságról szóló törvény hatálya alól a kémiai biztonság, illetõleg a jogalkotás egységét lényegesen sértõ intézkedés lenne. Nem vitatható el azonban, hogy ezt a kérdéskört Magyarország által is elfogadott nemzetközi egyezmények is szabályozzák. Így indokolt a nemzetközi egyezmények és e törvény viszonyát egyértelmûen rendezni.

Budapest, 2000. február 10.

Steinerné Vasvári Éva
(FIDESZ-MPP)