H/1806.

Képviselõi önálló indítvány!

.../1999. (...) OGY Határozat
A külföldi magyarok különleges jogállásáról szóló törvény
elõkészítésérõl

Az Országgyûlés felkéri a Kormányt a Magyar Köztársaság és a határain kívül élõ magyarok intézményes kapcsolatait szabályozó, a külföldi magyarok különleges jogállásáról szóló törvényjavaslat benyújtására.

I n d o k o l á s

Az államhatárokon kívül élõ, de a határokon belüli (anyaországi) többséggel származásukban, nyelvükben, kultúrájukban és nemzeti identitásukban azonos nemzeti közösségek, szórványok és egyének anyaországukkal fenntartott intézményes kapcsolatainak törvényi szabályozása olyan európai gyakorlat, ami a Magyarországgal szomszédos államok egy részének jogrendszerében sem ismeretlen.

A határainkon kívül élõ magyarok a magyar nemzet szerves részét képezik, a helyzetük alakulásáért viselt állami felelõsséget a magyar Alkotmány Magyarországgal fenntartott kapcsolataik ápolásának elõmozdításával együtt rögzíti (I. fejezet, 6. § /3/).

A határainkon kívül élõ magyarok különleges jogállásának gondolata a korábbi "magyar-magyar csúcstalálkozókon"is felmerült, erre vonatkozó koncepcióját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 1998-ban kidolgozta.

A döntéselõkészítés és javaslattétel intézményeként 1999 februárjában létrehozott Magyar Állandó Értekezlet "Magyarország és a határon túli magyarság - 1999" címû konferenciájának zárónyilatkozata kimondta: a határon túli magyar közösségeknek "Érdekük, hogy Magyarország Európai Unióhoz és NATO-hoz való csatlakozásának elõnyei kiterjedjenek a Magyarországgal szomszédos országokra is. Kívánatosnak tartják, hogy a csatlakozás - különös tekintettel a schengeni egyezményre - ne érintse hátrányosan Magyarország és a határon túli magyarság, Magyarország és szomszédai kapcsolatait."

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi helyzet rendezetlensége, fõként pedig közelgõ EU-tagságunk várható következményei ezt sürgetõvé teszik, szükség van a különleges jogállás tartalmát, a státusz elnyerésének és elvesztésének feltételeit szabályozó, a vele járó jogokról és kötelességekrõl, valamint a hozzájuk rendelt garanciarendszer intézményesítésérõl szóló, a nemzetközi normák szellemét és gyakorlatát követõ törvény mielõbbi megalkotására.

Budapest, 1999. október 23.

( Dr. Csapody Miklós )
MDF

Országgyûlési határozati javaslat kezdeményezése

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Mellékelten - a Házszabály 87.§ (2) bekezdése alapján - benyújtom a külföldi magyarok különleges jogállásáról szóló törvény elõkészítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot.

Budapest, 1999. október 27.

Dr. Csapody Miklós
MDF