T/1816/42.

Dr.Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Módosító javaslat

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Szent István-i államalapítás emlékének megörökítésérõl és a Szent Koronáról szóló T/1816. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

1. A javaslat 2. § (2) és (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"2. §

(2) A Szent [Koronát] Korona és a hozzá tartozó jelvények [et - a koronázási palást kivételével - az Országgyûlés épületében õrzik õrzési helye a Magyar Nemzeti Múzeum.

[(3) A koronázási palást õrzési helye a Magyar Nemzeti Múzeum marad ]

Indokolás:

A Nemzeti Múzeumban a koronázási jelvények õrzésére és bemutatására kialakított terem méltó helye a további õrzésnek. A Nemzeti Múzeum épületében történõ õrzés és látogathatóság megfelel az 1977-es, a magyar-amerikai diplomáciai levélváltásban rögzített feltételeknek. A Koronázási jelvények további múzeumi õrzését az is indokolja, hogy a népszuverenitás elvére épülõ hatályos Alkotmányban a Szent Korona nem rendelkezik közjogi funkcióval. Emellett az Országgyûlés épületébe történõ átszállítás nehézséget okozna a folyamatos látogathatóság megszervezésében. A millenniumi évre tekintettel ugyanakkor megfontolandó az ingyenes vagy kedvezményes látogatás bevezetése, szimbolizálva ezzel is a Szent Korona és a többi koronázási jelvény iránti tiszteletünket és megbecsülésünket.

Budapest, 1999. december 2.

dr. Wiener György
MSZP

dr.Vastagh Pál
MSZP