T/1823/9.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ának (1) és (3) bekezdése, valamint 102. §-ának (1) bekezdése alapján a büntetõ jogszabályok módosításáról szóló T/1823. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 41. §-a a következõ új (6) bekezdéssel egészül ki (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):

"(6) Az Sztv. 112. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A bíróság az átváltoztatás tárgyában történõ döntését követõen a 92. § (8) bekezdése szerint jár el."

I n d o k o l á s

A határozatok közlésérõl a törvény 75. §-ának (1) bekezdése rendelkezik (a szabálysértési hatóság, illetõleg a bíróság a határozatát azzal közli, akire az rendelkezést tartalmaz, az eljárás alá vont személlyel közölt határozatot a védõvel is közölni kell). A bíróság elõtti eljárás általános szabályainak kiegészítésére tekintettel (melyet a törvényjavaslat 41. §-ának (5) bekezdésével kapcsolatos módosító javaslat tartalmaz) az átváltoztatás tárgyában lefolytatandó bírósági eljárás szabályait is ki kell egészíteni azzal, hogy a bíróság, az ügydöntõ határozatának kézbesítése után a szabálysértési iratokat - a bírósági határozat kiadmányaival együtt - visszajuttatja a szabálysértési hatóság részére, amely szerv ezt követõen tud intézkedni a végrehajtás érdekében. A szabálysértési hatóság és a bíróság közti kapcsolattartásra vonatkozó szabályozásnak a szabálysértésekkel kapcsolatos valamennyi bírósági eljárásban (és azok mindegyik szakaszában) érvényesülni kell, ezért az Sztv-nek a T/1823. számú törvényjavaslattal eredetileg nem érintett rendelkezéseit is módosítani kell a szoros tartalmi összefüggésre tekintettel, az egyes törvényhelyek közötti kollízió kialakulása csak ily módon küszöbölhetõ ki.

A módosító javaslat összefügg a törvényjavaslat 41. §-ának (5) bekezdésével megállapított, az Sztv. 92. §-ával kapcsolatos módosító javaslattal, továbbá a törvényjavaslat 41. §-ának (7) és (8) bekezdésével kapcsolatos módosító javaslattal.

Budapest, 1999. november 30.

Dr. Hargitai János
Fidesz