T/1823/11.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a büntetõ jogszabályok módosításáról szóló T/1823. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 41. §-ának jelenlegi (5) bekezdése számozása (7) bekezdésre változik, a bekezdésben foglalt rendelkezés helyébe pedig a következõ rendelkezés lép:

"[(5)] (7) Az Sztv. 126. §-ának (2) bekezdésben a "huszonnégy óra" szövegrész helyébe a "hetvenkét óra" szövegrész lép, egyúttal a § a következõ (6) bekezdéssel egészül ki:

"(6) A fellebbezésre vonatkozó nyilatkozatokat követõen a bíróság a határozatát nyomban írásba foglalja és kézbesíti az eljárás alá vont személynek, a védõnek, valamint a rendõrség képviselõjének."

I n d o k o l á s

Az elzárással is sújtható szabálysértések esetében, ha a rendõrség az elkövetõt õrizetbe veszi és gyorsított bírósági eljárás céljából a bíróság elé állítja, speciális szabályok alkalmazása szükséges. Ha a bíróság az eljárást az õrizet idõtartama alatt nem folytatja le, illetve ha nem szab ki elzárást, akkor a törvény 77. §-ának (2) bekezdése értelmében az eljárás alá vont személyt nyomban szabadon kell bocsátani. Erre tekintettel a gyorsított bírósági eljárásnak az Sztv. 126. §-ában foglalt szabályait - a sajátosságok miatt - további speciális szabályokkal kell kiegészíteni. A módosító javaslatban foglalt rendelkezéssel a törvényjavaslat egyértelmûen meghatározza az elsõ fokú határozat írásba foglalásának és kézbesítésének szabályait, így hatékonyabban megelõzhetõvé válik az, hogy az eljárás alá vont személy az õrizet törvényes határidejét követõen jogellenesen fogva tartásban maradjon, mivel e szabályok alkalmazásával az eljárást kezdeményezõ rendõrség idõben informálódik arról, hogy továbbra is foganatosítania kell-e az õrizetet vagy pedig szabadon kell bocsátania az eljárás alá vont személyt.

A módosító javaslat összefügg a törvényjavaslat 41. §-ának (5), (6) és (8) bekezdésével kapcsolatos módosító javaslattal, tekintettel arra, hogy az elsõfokú határozat írásba foglalásával és kézbesítésével kapcsolatban is szükséges speciális rendelkezések megalkotása az eljáró hatóságok feladatainak pontos és egyértelmû meghatározásához.

Budapest, 1999. november 30.

Dr. Hargitai János
Fidesz