Magyar Országgyûlés
Költségvetési és pénzügyi
bizottsága

H/1841.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök úr!

A Házszabály 87. § (2) bekezdése alapján a Költségvetési és pénzügyi bizottság az alábbi országgyûlési határozati javaslatot terjeszti elõ:

Országgyûlési határozati javaslat
a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Hungária Televízió Közalapítványok kiegészítõ támogatásáról

Elõterjesztõ: Dr. Szekeres Imre
a bizottság elnöke

Az Országgyûlés
...../1999. ( ) OGY határozata
a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Hungária Televízió Közalapítványok kiegészítõ támogatásáról

1.) Az Országgyûlés a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány által - a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 84. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen - benyújtott támogatás iránti igényt megvizsgálva 2000. év elsõ negyedévében a három közalapítvány támogatását az Országgyûlés újabb döntéséig - a Mûsorszolgáltatási Alapba az üzemben tartási díjon kívül, valamennyi egyéb jogcímen befolyó bevételek terhére - 1.8 százalékig terjedõen kiegészíti.

2.) A Magyar Televízió Közalapítvány az Országgyûlés újabb döntéséig a számára jelenleg megítélt támogatás hatvanöt százalékát használhatja fel.

3.) A jelen határozat 2000. január 1-én lép hatályba.

I n d o k o l á s

A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 84. § (3) bekezdése alapján a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumai azzal a javaslattal fordultak a Költségvetési és pénzügyi bizottsághoz, hogy a 2000. évi költségvetés megalkotása során a közalapítványok - az idei évivel megegyezõ módon - összesen 1,8 %-os mértékben részesüljenek az ORTT Mûsorszolgáltatási Alapjának bevételeibõl, azaz a médiatörvény 84. § (2) bekezdésében meghatározott 1 %-os részesedést az Országgyûlés továbbra is egészítse ki 0,8 %-kal.

A kuratóriumok közös javaslatának kialakítása során a takarékos gazdálkodás mellett kialakult szerén likviditási helyzet erõsítésének szándékán túl figyelembe vették a Mûsorszolgáltatási Alap bevételeinek döntõ részét kitevõ üzemben tartási díjak befizetési hajlandóságának folyamatos csökkenését. A mérlegelés során felvetõdött az elnökségek várható megújításához kapcsolódó költségmegtakarítási lehetõség.

A Költségvetési bizottság a kérelem elbírálásakor figyelemmel volt arra, hogy a közalapítványok mûködése biztonságának fenntartása, az alapítói vagyon visszapótlásának igénye és a médiatörvény azon elõírása, mely szerint a fel nem használt közalapítványi bevételeket a kuratóriumok a közszolgáltatási mûsorok támogatására kötelesek fordítani, azt támasztják alá; hogy a kuratóriumok az 1999. évi részesedésük fenntartására legyenek jogosultak 2000. év elsõ negyedévében is. Ugyanakkor figyelembe vette azt a tényt is, hogy a média törvény 55. § (9) bekezdésének értelmében a kuratóriumok elnökségét négyévi idõtartamra választják, és ez az idõtartam 2000. tavaszán lejár.

Ezért a bizottság azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy a három közalapítvány támogatását - a Mûsorszolgáltatási Alapba az üzemben tartási díjon kívül, valamennyi egyéb jogcímen befolyó bevételek terhére - 1,8 %-ig egészítse ki, de csak arra az idõintervallumra, ameddig a kuratóriumok megbízatása szól. A kuratóriumok elnökségeinek megválasztása után térjen vissza az Országgyûlés a közalapítványok kiegészítõ támogatásának további mértékére, illetve annak szükségességére.

Budapest, 1999. november 3.

Tisztelettel:
Dr. Szekeres Imre
a bizottság elnöke

Magyar Országgyûlés
Költségvetési és pénzügyi
bizottsága

H/1841/1.

Javaslat sürgõs tárgyalásra

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 92. § (1) bekezdése és 99. § (1) bekezdése alapján javaslatot teszek a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és Hungária Televízió Közalapítványok kiegészítõ költségvetési támogatásáról szóló országgyûlési határozati javaslat

sürgõs tárgyalásra

INDOKOLÁS

A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (továbbiakban: Rtv.) 84. § (3) bekezdése lehetõséget ad arra, hogy a média közalapítványok kuratóriumainak költségvetését az Országgyûlés a kuratóriumok kérésére a Mûsorszolgáltatási Alap terhére három százalékig kiegészítse. A Költségvetési és pénzügyi bizottság mérlegelte a három közalapítvány együttes kérelmét, és azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy a közalapítványok támogatását - a Mûsorszolgáltatási Alapba az üzemben tartási díjon kívül, valamennyi egyéb jogcímen befolyó bevételek terhére, az 1999. évihez hasonló mértékben 2000. év elsõ negyedévében is - 1,8 %-ig egészítse ki.

Annak érdekében, hogy az Országgyûlés még ebben az évben dönthessen az országgyûlési határozati javaslatról, és az 2000. január 1-én hatályba léphessen, a bizottság kéri az indítvány sürgõs tárgyalását.

Budapest, 1999. november 3.

Tisztelettel:
Dr. Szekeres Imre
a bizottság elnöke