T/1848/34. szám

Az Országgyûlés
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

második ajánlása

a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletérõl szóló
T/1848. számú törvényjavaslat
z á r ó
v i t á j á h o z

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletérõl szóló, T/1848/30. számon beterjesztett egységes javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1848/33. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: Az egységes javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat az egységes javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az egységes javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

    1. Bauer Tamás képviselõ az egységes javaslat 7. §-ának a következõ módosítását javasolja:
    2. "7. § (1) A Felügyeletet az elnök vezeti, akinek egy helyettese van.

      (2) A Felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára az Országgyûlés választja és hívja vissza. A Felügyelet elnökhelyettesét a pénzügyminiszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Az elnök és elnökhelyettes [kinevezésének idõtartama] megbízatása hat évre szól.

      (3) A Felügyelet elnöke és elnökhelyettese tekintetében a munkáltatói jogokat - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - az Országgyûlés illetve a Kormány nevében a pénzügyminiszter gyakorolja.

      (4) [Felmentéssel] Visszahívással szûnik meg a Felügyelet elnökének [és] illetõleg felmentéssel szûnik meg a Felügyelet elnökhelyettesének megbízatása, ha

      a) jogerõs bírói ítélet megállapítása szerint bûncselekményt követett el, vagy más módon tisztségére méltatlanná vált,

      b) tisztségének ellátására tartósan alkalmatlanná vált,

      c) tisztségével való összeférhetetlenségét nem szüntette meg,

      d) tevékenységével a Felügyelet mûködését veszélyezteti,

      e) Az Országgyûlés megítélése szerint az elnök illetõleg a Kormány megítélése szerint [az elnök vagy] az elnökhelyettes neki felróható módon nem tesz eleget megbízatásából eredõ feladatainak.

      (5) Ha a Felügyelet elnökének, illetõleg elnökhelyettesének megbízatása visszahívással illetve felmentéssel szûnik meg, a felmentést nyilvánosan indokolni kell.

      (6) A Felügyelet elnökére, elnökhelyettesére és alkalmazottaira az e törvényben foglalt eltérésekkel a köztisztviselõk jogállásáról szóló, többször módosított 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) rendelkezései az irányadók, azzal, hogy a Ktv. 30/A. §-ának (1) bekezdésében megállapított arány harmincöt százalék, a 42. §-a (5) bekezdésének b) pontjában megállapított arány negyvennyolc százalék.

      (7) A Felügyeleten ügyvezetõ igazgatói megbízás is adható, azzal, hogy az ügyvezetõ igazgató olyan fõosztályvezetõi besorolással rendelkezõ személy, aki több fõosztály vezetését látja el."

      Indokolás: Lásd a T/1848/33/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    3. Bauer Tamás képviselõ az egységes javaslat 9. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:

"9. § (1) A Felügyelet elnöki és elnökhelyettesi tisztségére az választható meg illetve nevezhetõ ki, aki szakirányú felsõfokú végzettséggel, továbbá legalább ötévi, valamely pénzügyi szervezetnél, illetve a közigazgatásban a pénzügyi szervezetek szabályozása, ellenõrzése területén szerzett vezetõi vagy ezzel egyenértékû külföldi gyakorlattal rendelkezik."

Indokolás: Lásd a T/1848/33/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. december 21.

Dr. Pokol Béla s.k.,
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának elnöke