MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/1858. számú
törvényjavaslat

a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény, valamint
az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló
1998. évi III. törvény módosításáról

Elõadó: Dr. Pintér Sándor
belügyminiszter

Budapest, 1999. november


1999. évi ........ törvény
a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény, valamint
az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló
1998. évi III. törvény módosításáról

1. §

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 117. §-a a következõ (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg az eredeti szöveg számozása (1) bekezdésre változik:

"(2) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyûjtõ ív, illetõleg a konkrét kérdés hitelesítésével kapcsolatos határozatát nyolc napon belül a Magyar Közlönyben közzé kell tenni."

2. §

A Ve. 118. §-a a következõ új (1) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg az eredeti (1)-(4) bekezdés számozása (2)-(5) bekezdésre változik:

"(1) A 130. § (1) bekezdése szerinti jogorvoslati határidõ eredménytelen elteltét követõ napon, jogorvoslat esetén az Alkotmánybíróság hitelesítõ határozatot helybenhagyó döntésének a Magyar Közlönyben való közzététele napján az Országos Választási Iroda vezetõje hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyûjtõ ív mintapéldányát. Az aláírásgyûjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyûjtõ ív másolatával lehet megkezdeni."

3. §

A Ve. a következõ 118/A. §-sal egészül ki:

"118/A. § (1) Ha az aláírásgyûjtést az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek általános választásának napját megelõzõ 41. napig nem fejezik be, az addig összegyûjtött aláírásokat tartalmazó aláírásgyûjtõ íveket legkésõbb a választás napját megelõzõ 40. napig át kell adni az Országos Választási Bizottságnak. Az aláírásgyûjtés az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló 1998. évi III. törvény 3. §-ának (2) bekezdésében meghatározott idõtartam alatt szünetel.

(2) A választás napját követõ 41. napon az Országos Választási Iroda vezetõje új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyûjtõ ív mintapéldányát. Az aláírásgyûjtést kizárólag az új hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyûjtõ ív másolatával lehet folytatni az Alkotmány 28/E. §-ában megállapított határidõ lejártáig. A szünetelés idõtartama a határidõbe nem számít be."

4. §

A Ve. 130. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

"(1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyûjtõ ív, illetõleg a konkrét kérdés hitelesítésével kapcsolatos döntése elleni kifogást a határozat közzétételét követõ tizenöt napon belül lehet - az Alkotmánybírósághoz címezve - az Országos Választási Bizottsághoz benyújtani.

(2) Az Országgyûlés népszavazást elrendelõ, valamint kötelezõen elrendelendõ népszavazás elrendelését elutasító határozata elleni kifogást a határozat közzétételét követõ nyolc napon belül lehet - az Alkotmánybírósághoz címezve - az Országos Választási Bizottsághoz benyújtani. Az Országos Választási Bizottság a kifogás benyújtásáról haladéktalanul tájékoztatja az Országgyûlés elnökét, a népszavazást elrendelõ határozat elleni kifogásról a köztársasági elnököt is."

5. §

A Ve. 132. § helyébe a következõ rendelkezés lép:

"132. § Az I-IX. fejezet, valamint a 118. § (2)-(5) bekezdése, a 119. §, a 121. §, a 122. § (1) bekezdése, a 123., a 126. és a 127. § rendelkezéseit a helyi népszavazáson az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni."

6. §

A Ve. 133. §-a a következõ (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A helyi, illetõleg a területi választási iroda vezetõjének az aláírásgyûjtõ ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(4) A jogorvoslati határidõ eredménytelen elteltét követõ napon, jogorvoslat esetén a bíróság hitelesítõ határozatot helybenhagyó döntése kézbesítésének napján a helyi, illetõleg a területi választási iroda vezetõje hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyûjtõ ív mintapéldányát. Az aláírásgyûjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyûjtõ ív másolatával lehet megkezdeni."

7. §

A Ve. 146. §-a helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

"146. § (1) A helyi, illetõleg a területi választási iroda vezetõjének a népszavazás-kezdeményezés aláírásgyûjtõ íveinek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételétõl számított tizenöt napon belül a helyi bírósághoz (Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz), illetõleg a megyei bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

(2) A képviselõ-testület, illetõleg a közgyûlés népszavazás elrendelésével kapcsolatos döntése ellen a határozat közzétételétõl számított nyolc napon belül a helyi bírósághoz (Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz), illetõleg a megyei bírósághoz lehet kifogást benyújtani."

8. §

A Ve. 147. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"147. § A helyi népi kezdeményezés során a 118. § (2)-(5) bekezdése, a 119. §, a 133-140. § és a 146. § (1) bekezdésének rendelkezéseit az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni."

9. §

A Ve. 148. §-ának b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

(148. § a helyi, illetõleg a területi választási iroda vezetõje akkor tagadja meg az aláírásgyûjtõ ív hitelesítését, ha)

"b) az aláírásgyûjtõ ív nem felel meg a 118. § (2)-(5) bekezdésében foglalt követelményeknek."

10. §

Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló 1998. évi III. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 3. §-a a következõ (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg az eredeti szöveg számozása (1) bekezdésre változik:

"(2) Az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek általános választásának napján, valamint az azt megelõzõ és követõ 41 napon belül nem lehet aláírást gyûjteni."

11. §

Az Nsztv. 11. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"11.§ A népszavazás kitûzésére irányuló állampolgári kezdeményezést - az aláírásgyûjtésnek a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 118/A. §-a szerinti szünetelése kivételével - az aláírásgyûjtõ ív hitelesítését követõ négy hónapon belül egyszer lehet benyújtani az Országos Választási Bizottság elnökéhez. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítõ aláírások érvénytelenek."

12. §

Az Nsztv. 15. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"15. § A népszavazás idõpontját a köztársasági elnök a népszavazás elrendelésérõl szóló határozat közzétételét - jogorvoslat esetén az annak elbírálását - követõ 15 napon belül tûzi ki."

13. §

Az Nsztv. 16. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(1) A népszavazást az azt elrendelõ országgyûlési határozat közzétételét - jogorvoslat esetén az annak elbírálását - követõ 90 napon belüli idõpontra kell kitûzni."

14. §

Az Nsztv. 19. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"19. § A népi kezdeményezést - az aláírásgyûjtésnek a Ve. 118/A. §-a szerinti szünetelése kivételével - az aláírásgyûjtõ ív hitelesítését követõ két hónapon belül egyszer lehet benyújtani az Országos Választási Bizottság elnökéhez. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítõ aláírások érvénytelenek."

15. §

Ez a törvény 2000. április 1-jén lép hatályba.

INDOKOLÁS
a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény, valamint
az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló
1998. évi III. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz

Általános indokolás

A törvényjavaslat a 24/1999. (VI. 30.) AB határozatban foglalt felhívásnak eleget téve a jogállamiságból fakadó jogbiztonság követelményének megfelelõen állapítja meg az országos népszavazás és az országos népi kezdeményezés (valamint az egységes szabályozás megteremtésének érdekében a helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés) aláírásgyûjtõ íveinek, illetõleg a népszavazásra bocsátandó kérdés hitelesítésével, továbbá a népszavazás elrendelésével kapcsolatos egyes döntések elleni jogorvoslat benyújtásának eljárási szabályait.

A törvényjavaslat ezen túl az általános országgyûlési és önkormányzati választások napján, valamint az azt megelõzõ és követõ 41 napon belüli idõszak alatt az országos népszavazást és az országos népi kezdeményezést támogató aláírások gyûjtését megtiltja.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A javaslat az aláírásgyûjtõ ív hitelesítésével kapcsolatos országos választási bizottsági határozat megismerhetõségének biztosítása érdekében elõírja az ilyen döntések közzétételét a Magyar Közlönyben.

A 2. §-hoz

A javaslat pontosan rögzíti, hogy az országos népszavazás, illetõleg népi kezdeményezés támogatására mely idõponttól lehet az aláírások gyûjtését megkezdeni. Így

1) ha az OVB hitelesíti az aláírásgyûjtõ ívet

a) és nem érkezik kifogás, a jogorvoslati határidõ elteltét követõen,

b) és érkezik kifogás, az Alkotmánybíróságnak az OVB döntését helybenhagyó határozatának a Magyar Közlönyben való közzétételét követõen;

2) ha az OVB megtagadja az aláírásgyûjtõ ív hitelesítését, az Alkotmánybíróság - a benyújtott kifogást elbírálva - az OVB határozatát megsemmisítheti és az OVB-t új eljárásra utasíthatja. Amennyiben ennek következtében az OVB az aláírásgyûjtõ ívet hitelesíti, a továbbiakban az 1) pontban foglalt eljárást kell követni.

Az aláírásgyûjtés megkezdésére csak akkor van mód, ha az Országos Választási Iroda vezetõje a fenti idõpont elteltét követõen hitelesítõ záradékkal látja el az aláírásgyûjtõ ívet. Az aláírásokat csak a záradékkal ellátott ív másolatain lehet gyûjteni, így az aláíró választópolgár is tisztában lehet azzal, hogy aláírása a célzott joghatások elérésére alkalmas aláírásgyûjtõ ívre kerül.

A 3. §-hoz

A javaslat szerint az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek általános választásának napján, valamint az azt megelõzõ és követõ 41 napon belül nem lehet országos népszavazás és országos népi kezdeményezés támogatására aláírást gyûjteni. Ezen idõszak alatt az aláírásgyûjtés szünetel, az Alkotmány 28/E. §-ában meghatározott, az aláírásgyûjtésre rendelkezésre álló négy, illetõleg kéthónapos határidõbe a szünetelés idõtartama nem számít be.

Annak érdekében, hogy az aláírásgyûjtési moratórium betartatható legyen, a javaslat szerint az eredeti hitelesítést tartalmazó aláírásgyûjtõ íveken szereplõ aláírásokat legkésõbb a tilalmi idõszak elején lehet joghatályosan átadni az Országos Választási Bizottság részére. A tilalmi idõszak végén új hitelesítéssel kell ellátni az aláírásgyûjtõ íveket, amelyeket az eredeti hitelesítéstõl számított négy hónap plusz annyi nap elteltéig lehet benyújtani, amennyi napig a tilalmi idõszak tartott. A második alkalommal benyújtott ívek közül természetesen már csak azok tartalmazhatnak érvényes aláírásokat, amelyek a második hitelesítési záradékot tartalmazzák. Ha az aláírásgyûjtés idõszaka az országgyûlési és az önkormányzati választások tilalmi idõszakát is érintené, a fenti eljárást természetesen meg kell ismételni.

A 4. §-hoz

A javaslat az országos népszavazás (és egyúttal az országos népi kezdeményezés) aláírásgyûjtõ íveinek, illetõleg a népszavazásra bocsátandó kérdés hitelesítésével, valamint az országos népszavazás elrendelésével kapcsolatos döntések elleni jogorvoslat benyújtására nyitva álló határidõt a választási eljárásban általánosnak tekintett három nappal szemben 15, illetve 8 napban állapítja meg. Ez a határidõ már mindenki számára megnyugtatóan elegendõ a határozat megismerésére, a kifogás szakmailag megalapozott elkészítésére, valamint annak eljuttatására a megfelelõ fórumhoz.

A két határidõ közötti eltérés indoka, hogy az aláírásgyûjtõ ív, illetõleg a kérdés hitelesítése során bonyolult, mélyebb elemzést kívánó jogi kérdések eldöntésérõl lehet szó (pl. lehet-e népszavazást tartani az adott kérdésben?), ezzel szemben a népszavazás elrendelésekor, illetõleg annak megtagadásakor már csak az lehet a jogorvoslat tárgya, hogy az Országgyûlés törvényesen rendelte-e el a népszavazást, illetõleg törvényesen tagadta-e meg a népszavazás elrendelését. Ez utóbbi, rövidebb határidõ megállapítását az is indokolja, hogy a 15 napos határidõ nem állna összhangban a köztársasági elnöknek a népszavazás kitûzésére rendelkezésre álló, az 1998. évi III. törvényben megállapított határidõvel.

A javaslat a fentieken túl expressis verbis kimondja, hogy a kifogást nem közvetlenül az Alkotmánybírósághoz, hanem az Országos Választási Bizottsághoz kell benyújtani, amely azt - az általános rendelkezések alapján - továbbítja az Alkotmánybírósághoz.

Az 5. §-hoz

Ez a paragrafus a 2. §-ban foglalt módosításnak megfelelõen vezeti át a helyi népszavazáson alkalmazandó jogszabályhelyek listáján a változást.

A 6. §-hoz

A javaslat az országos népszavazáshoz hasonló szabályt állapít meg a helyi népszavazás aláírásgyûjtõ ívének hitelesítésérõl szóló döntés nyilvánosságra hozatalára, valamint a hitelesítési záradékkal történõ ellátására vonatkozóan.

A 7. §-hoz

A javaslat az országos népszavazáshoz hasonlóan a helyi népszavazás esetében is meghosszabbítja a kifogás benyújtására rendelkezésre álló idõtartamot. Az aláírásgyûjtõ ív hitelesítésével kapcsolatos döntés elleni jogorvoslat elbírálására a területi szintû népszavazás esetén a helyi bíróság helyett a megyei bíróság hatáskörét állapítja meg.

A javaslat külön rendelkezést tartalmaz a népszavazás elrendelésével kapcsolatos képviselõ-testületi (közgyûlési) döntéssel szemben benyújtható kifogás tekintetében.

A 8. §-hoz

Ez a paragrafus a 2. és a 6. §-ban foglalt módosításnak megfelelõen vezeti át a helyi népi kezdeményezés során alkalmazandó jogszabályhelyek listáján a változást.

A 9. §-hoz

Ez a paragrafus a 2. §-ban foglalt módosításnak megfelelõen vezeti át az alkalmazandó jogszabályhelyek listáján a változást.

A 10. §-hoz

Annak érdekében, hogy a választást a népszavazási kezdeményezés és a népi kezdeményezés támogatásához, illetõleg a népszavazási kezdeményezést és a népi kezdeményezést a választási kampányban ne lehessen felhasználni, a javaslat a választások elõtti és utáni idõszakban a népszavazás megtartása mellett az aláírásgyûjtést is megtiltja.

A 11. §-hoz

A javaslat a 3. § és a 10. § rendelkezéseivel összhangban módosítja az aláírásgyûjtõ ív benyújtására vonatkozó rendelkezést.

A 12. §-hoz

A javaslat - összhangban a népszavazás elrendelése elleni jogorvoslat benyújtására rendelkezésre álló határidõ kezdetével - a népszavazás kitûzésére a köztársasági elnök számára megállapított 15 napos határidõ kezdetét nem az Országgyûlés elnökétõl kapott tájékoztatáshoz, hanem az országgyûlési határozat közzétételéhez köti. A 15 napos határidõn belül is csak akkor tûzheti ki a köztársasági elnök a népszavazást, ha a 8 napos jogorvoslati határidõ eredménytelenül eltelt.

A 13. §-hoz

A javaslat a 90 napos idõtartam kezdetét jogorvoslat esetén nem a népszavazás elrendelésétõl, hanem a jogorvoslati eljárás befejezõdésétõl rendeli számítani, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság soron kívüli eljárása esetén sem biztosított annak 90 napon belüli lezárása.

A 14. §-hoz

A javaslat a 3. § és a 10. § rendelkezéseivel összhangban módosítja az aláírásgyûjtõ ív benyújtására vonatkozó rendelkezést.

A 15. §-hoz

Az Alkotmánybíróság 24/1999. (VI. 30.) AB határozatában megállapított határidõre figyelemmel szükséges a törvény 2000. április 1-jével történõ hatályba léptetése.