AZ ORSZÁGGYÛLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyûlési határozati javaslat

H/1899.

Az Országgyûlés
.../1999.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
mentelmi jog felfüggesztésérõl

A Magyar Köztársaság Országgyûlése Atyánszky György országgyûlési képviselõ mentelmi jogát a Legfõbb Ügyész Nf. 9347/1999-I. számú megkeresésével érintett ügyben felfüggeszti.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyûlésnek.

A Legfõbb Ügyész az Országgyûlés Elnökéhez intézett Nf. 9347/1999-I.számú megkeresésében indítványt terjesztett elõ Atyánszky György országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztésére, mivel a kihallgatott tanúk vallomása, a jogügyletekrõl készült szerzõdések és egyéb okiratok alapján alaposan gyanúsítható csõdbûntett elkövetésével.

A Mentelmi bizottság az ügyet az 1999. november 23-i ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent Atyánszky György tagadta a csõdbüntett elkövetését és elõadta, hogy az indítványban a gyanú alapjaként megjelölt tények megalapozatlanok és azokat okirati bizonyítékokkal tudja cáfolni.

Mentelmi jogának felfüggesztése, illetve fenntartása ügyében úgy nyilatkozott, hogy ennek elbírálását a bizottságra, illetve az Országgyûlésre bízza.

A Mentelmi bizottságnak hatáskör hiányában nincs lehetõsége a bizonyítékok mérlegelésére és az ügy büntetõjogi értékelésére.

A Mentelmi bizottság álláspontja szerint az érintett képviselõ érdekében áll a mentelmi jog felfüggesztése, mivel a gyanú csak ebben az esetben tisztázható, hiszen még nyomozati eljárás sem folytatható a mentelmi jog felfüggesztése nélkül.

A "közvédas" ügyekben kialakult gyakorlatnak megfelelõen mindezek alapján a Mentelmi bizottság többségi szavazattal (10 igen, 2 nem) azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy

Atyánszky György országgyûlési képviselõ mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel.

Bizottságunk elõadója: Dr. Isépy Tamás

Budapest, 1999. november 23.

Dr. Isépy Tamás
a bizottság elnöke