H/1926/1.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a a délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõkészítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló 18/1998. (III. 6.) OGY határozat módosításáról szóló H/1926. számú országgyûlési határozati javaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó    j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A határozati javaslat az alábbiak szerint módosul:

"A délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló 18/1998. (III. 6.) OGY határozat 1. és 3. és 5. pontjai helyébe az alábbi új rendelkezések lépnek:

[Az Országgyûlés]

"5. felhívja a Kormányt, hogy az illetékes NATO szervekkel együtt tekintse át a magyar önálló mûszaki zászlóalj SFOR keretében folyó tevékenységét. Vizsgálja meg, hogy fennállnak e azok a politikai, humanitárius okok, amelynek alapján az Országgyûlés hozzájárult az alegység kiküldéséhez. Amennyiben a kiküldés eredeti indokai megszûntek és az SFOR keretében történõ külföldi szolgálat a továbbiakban már nem indokolt, 2000. május 31-ig tájékoztassa az Országgyûlést és tegye meg a szükséges intézkedéseket.   

Indokolás:

Ismereteink szerint a zászlóalj kiküldésének azon alapvetõ indokai, hogy tevékenységével járuljon hozzá a lerombolt infrastruktúra helyreállításához, ezen keresztül az ország mûködéséhez szükséges legalapvetõbb feltételek megteremtéséhez, mára megszûntek. Egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy a zászlóalj ma már elsõsorban gazdasági beruházások elõkészítésével kapcsolatos tevékenységeket folytat, pl. tereprendezéssel beruházások megkezdése elõtt. Ha ez ténylegesen így van, akkor nem indokolt a zászlóalj további külföldi szolgálata, és meg kell fontolni a hazahozatalát.

Budapest, 1999. november 30.

Juhász Ferenc
MSZP

Molnár Gyula
MSZP