H/1926/5.

Kapcsolódó módosító javaslat

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a A délszláv helyzet stabilizálása érdekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszak kontingens részvételérõl szóló 18/1998. (III. 6.) OGY határozat módosításáról szóló H/1926 számú országgyûlési határozati javaslathoz - a H/1926/1 számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A határozati javaslat az alábbiak szerint módosul:

"A délszláv helyzet stabilizálása érekében az SFOR erõket felváltó erõk tevékenységének elõsegítésérõl és ebben a magyar mûszaki kontingens részvételérõl szóló 18/1998. (III.6.) OGY határozat 5. pontja helyébe az alábbi új rendelkezés lép:

[Az Országgyûlés]

[5. felhívja a Kormányt, hogy az illetékes NATO szervekkel együtt tekintse át a magyar önálló mûszaki zászlóalj SFOR keretében folyó tevékenységét. Vizsgálja meg, hogy fennállnak e azok a politikai, humanitárius okok, amelynek alapján az Országgyûlés hozzájárult az alegység kiküldéséhez. Amennyiben a kiküldés eredeti indokai megszûntek és az SFOR keretében történõ külföldi szolgálat a továbbiakban már nem indokolt, 2000. május 31-ig tájékoztassa az Országgyûlést és tegye meg a szükséges intézkedéseket.]

5. felhívja a Kormányt, hogy az illetékes NATO szervekkel együtt politikai, katonai és katona-szakmai szempontok alapján tekintse át az SFOR keretében tevékenykedõ önálló magyar mûszaki kontingens jövõbeli feladatait, lehetõségeit, és errõl 2000. május 15-ig tájékoztassa az Országgyûlést.

Indokolás:

Nem látjuk indokoltnak, hogy a kormány és az illetékes NATO szervek csak a módosító javaslatokban szereplõ témák áttekintést végezné el.

Budapest, 1999. december 10.

Simicskó István
FIDESZ

Dr. Kelemen András
MDF