H/1945/8.

Az Országgyûlés
Kulturális és sajtó bizottságának

a j á n l á s a

a Magyar Tudományos Akadémiának a magyar tudomány 1997-1998. évi helyzetérõl szóló beszámoló elfogadásához benyújtott H/1945. számú országgyûlési határozati javaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Kulturális és sajtó bizottsága (továbbiakban: Kulturális bizottsága) - elsõ helyen kijelölt bizottságként megvitatta a Magyar Tudományos Akadémiának a magyar tudomány 1997-1998. évi helyzetérõl szóló beszámoló elfogadásához benyújtott, H/1945. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1945/2-7. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerûségérõl bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történõ utalást, ha az elsõ helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. Bauer Tamás és dr. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslat 1. pontjának a következõ módosítását javasolja:
    2. "1. Az Országgyûlés [elfogadja] tudomásul veszi a Magyar Tudományos Akadémia beszámolóját a magyar tudomány 1997-1998. évi helyzetérõl[; eredményesnek ítéli a saját kezdeményezésû kutatási programokat, valamint a Nemzeti Stratégiai Kutatási Programot; ezek folytatását javasolja].

      Fontosnak tartja, hogy folytatódjék az MTA kutatóintézeti hálózatának reformja, különös tekintettel a konszolidációs folyamat eredményeinek stabilizálására. Kívánatos, hogy a kutatóintézeti és a felsõoktatási kutatóbázis a kutatási és oktatási feladatokban kölcsönös szerepvállalás és együttmûködés formájában tovább közeledjék egymáshoz."

      Indokolás: Lásd a H/1945/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    3. Bauer Tamás és dr. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslat 1. pontjának a következõ módosítását javasolja:
    4. "1. Az Országgyûlés elfogadja a Magyar Tudományos Akadémia beszámolóját a magyar tudomány 1997-1998. évi helyzetérõl; eredményesnek ítéli a saját kezdeményezésû kutatási programokat, valamint a Nemzeti Stratégiai Kutatási Programot; ezek folytatását javasolja.

      Fontosnak tartja, hogy [folytatódjék az MTA kutatóintézeti hálózatának reformja, különös tekintettel a konszolidációs folyamat eredményeinek stabilizálására. Kívánatos, hogy] a kutatóintézeti és a felsõoktatási kutatóbázis a kutatási és oktatási feladatokban kölcsönös szerepvállalás és együttmûködés formájában tovább közeledjék egymáshoz."

      Indokolás: Lásd a H/1945/4. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    5. Bauer Tamás és dr. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslat 2. pontjának a következõ módosítását javasolja:
    6. "2. Az Országgyûlés szükségesnek tartja olyan gazdasági feltételek megteremtését, amelyek eredményeként a gazdaság és a költségvetés együttes kutatási és fejlesztési ráfordítása [-] fokozatosan [emelkedve - 2002-re] eléri [a GDP 1,5 százalékát] a hasonló fejlettségû és adottságú nyugat-európai országokénak megfelelõ szintet."

      Indokolás: Lásd a H/1945/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    7. Bauer Tamás és dr. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslatot új 3. ponttal kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerûen változik):
    8. "3. Az Országgyûlés felhívja a Kormányt, hogy a tudományos és kutatási tevékenység támogatásában szigorúan tartózkodjék attól, hogy a támogatásokat a kutatóhelyek politikai megítélésétõl, a tudományos kutatók politikai elkötelezettségétõl, a kutatási eredmények tartalmának ideológiai-politikai irányultságától függõvé tegye, illetve az Országgyûlésnek ilyen szempontokra is épülõ elõterjesztést tegyen. Az Országgyûlés ilyen tartalmú döntéseket a költségvetési támogatások elosztása során a jövõben maga sem hajlandó hozni."

      Indokolás: Lásd a H/1945/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    9. Dr. Lotz Károly képviselõ a határozati javaslat 3. pontját új 2. bekezdéssel kiegészíteni javasolja:
    10. /Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy/

      "- az éves költségvetési javaslatokban biztosítsa azokat a finanszírozási garanciákat, amelyek révén a kutatás-fejlesztés költségvetési támogatása elérheti az ország fejlettségének megfelelõ szintet;"

      Indokolás: Lásd a H/1945/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    11. Bauer Tamás és dr. Petõ Iván képviselõ a határozati javaslat 4. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"4. Az Országgyûlés [szükségesnek] megfontolhatónak tartja a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény módosítását, és felkéri a Kormányt, hogy mérlegelje a törvénymódosítás [2001. június 30-ig történõ] beterjesztésé[re]t."

Indokolás: Lásd a H/1945/7. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja.

- Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. december 16.

Sasvári Szilárd s.k.,
a Kulturális bizottság elnöke