Országgyûlési képviselõ

H/1986.

Képviselõi önálló indítvánny!

..../2000. (......) OGY határozat
a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló
46/1994. (IX. 30.) OGY határozat módosításáról

1.§

A Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló - többször módosított - 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat (a továbbiakban: Házszabály) 23.§-a a következõ v) ponttal egészül ki:

/23.§ A Házbizottság/

"v) javaslatot tesz az Országgyûlésnek, hogy annak hivatali épületeiben hol, milyen számú és alapterületû dohányzóhely kerüljön kijelölésre, javaslatának kialakításakor figyelembe veszi az Országgyûlés dohányzó és nemdohányzó képviselõinek arányát, továbbá a hivatali helységeinek légcseréjét;

2. §

A Házszabály 26.§ (3) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(3) A Házbizottság a döntéseit egyhangúlag hozza meg. Egyhangú döntés hiányában a 23. § a), d), f), g), m), v) pontjáról az Országgyûlés, egyéb esetekben az Országgyûlés elnöke dönt."

3.§

Ez a határozat a kihirdetése napján lép hatályba.

Indokolás

A nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény megalkotásakor a jogalkotói szándékot a törvény preambulumának rendelkezései egyértelmûek meghatározzák, így a jogalkotói célok között a következõ cél is szerepelt:

"az egészséges környezethez fûzõdõ alkotmányos jogok megvalósulását és védelmét, figyelemmel azonban - az ellentétes érdekek megfelelõ egyeztetésével - a dohányzás fogyasztói szokásokkal összhangban álló lehetõségének biztosítására,"

Az érdekek egyeztetése az érdekeltek eltérõ érdekeinek közelítését jelenti. A meglévõ fogyasztói szokások figyelmen kívül hagyása, a dohányzók és nemdohányzók közötti konfliktust eredményez.

A dohányzóhelyek jelenlegi kijelölésének gyakorlata figyelmen kívül hagyta:

  1. A dohányzó és nemdohányzó képviselõk valós arányát
  2. A Parlament épületének történelmi hagyományait
  3. A Parlament épületének magas mûszaki színvonalú légcserét biztosító berendezéseinek meglétét

A javaslat a dohányzóhelyek kijelölésének kérdését a Házbizottság döntésére bízza. Abban az esetben, ha a Házbizottság e kérdéskörben nem tud konszenzusos döntést hozni, akkor az Országgyûlés plenáris ülése dönt.

A javaslat sûrgõs tárgyalásának az indoka, hogy a jogalkotó esetleges jogsértése súlyos szabálysértés, ezért a szükséges számú és méretû dohányzóhely mielõbbi kijelölése szükséges.

Budapest, 1999. december 8.

Podolák György
MSZP

Kálmán András
MSZP