I/2029.

Interpelláció!

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 118. §.-a és a Magyar Köztársaság Alkotmányának 27. §-a szerinti jogomnál fogva interpellációt kívánok intézni

Pokorni Zoltán Miniszter Úrhoz

"Mit tehet a tárca az esti és levelezõ oktatás megtartása és fejlesztése érdekében?"

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ma nagyon sok nehézséget és küzdelmet kell vállalniuk a munkájuk mellett továbbtanulni szándékozó fiataloknak és felnõtteknek egyaránt.

A munkaadóknak csak egy kis része érdekelt abban, hogy szabadsággal, munkaidõ-kedvezménnyel, vagy netán ösztöndíjjal segítse a munkavállaló továbbtanulását. A zömében még kisjövedelmû, a családalapítás nehézségeivel küzdõ, vagy a szülõk által anyagilag is támogatott fiataloknak sokat kell áldozniuk a könyvek, tanszerek beszerzésére.

Növeli a nehézségeket, ha az adott települési önkormányzat vezetõi is csak egy kiadási tételt látnak az esti és levelezõ iskolák létezésében.

Ez utóbbi eset történhetett meg Budapesten, a fõváros V. kerületében, ahol a helyi képviselõtestület bezárásra ítélte a már több évtizede kitûnõen mûködõ "Belvárosi Esti Gimnáziumot". Az idei tanév kezdetekor a gimnázium már nem vehetett fel új tanulókat. Tavaly az iskola 749 tanulója közül 180 volt végzõs, közülük 174-en sikeres érettségi vizsgát tettek. A tanulók mintegy fele 20-25 év közötti fiatal, egynegyedük volt 25 évnél idõsebb.

A folyamatosan eredményes munka mögött tapasztalt, áldozatkész pedagógusok vannak, olyan nevelõ közösség, amelyik nemcsak tanítani tud, de képes visszaadni a fiatal felnõttek önbizalmát, tanulási kedvét.

Ez a gimnázium most bizonytalan helyzetbe került.

Az évi 13 milliárd forinttal gazdálkodó kerületi önkormányzat anyagi okokra hivatkozva döntött a gimnázium bezárása mellett. 1998-ban a kerületi önkormányzat 1,2 millió Ft-tal, ismétlem egymillió és kétszáz-ezer forinttal támogatta az esti gimnázium mûködését, azaz erre az összegre hivatkoztak döntésük meghozatalakor a kerületi képviselõk.

2000 július 1-tõl a fõvárosi önkormányzat látja el a Belvárosi Esti Gimnázium fenntartási feladatait, ma még ismeretlen helyen és ismeretlen feltételek között.

Tisztelt Miniszter Úr!

Országos érdekek fûzõdnek a munkavégzésük mellett tanulásra is vállalkozó fiatalok, felnõttek támogatásához, képzéséhez.

Hogyan szerezzünk érvényt ennek az országos érdeknek?

Hogyan óvhatja meg az állam a felnõttoktatás intézményeit?

Mit tehet a tárca az esti és levelezõ oktatás megtartása és fejlesztése érdekében?

Várom Miniszter Úr válaszait.

Budapest, 1999. december 8.

Lezsák Sándor
országgyûlési képviselõ
MDF