Az Országgyûlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/2033.

Bizottsági önálló indítvány

HATÁROZATI JAVASLAT
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységérõl

szóló jelentéshez

Budapest, 1999. december 15.

Sasvári Szilárd
elnök


Az Országgyûlés
......./1999. ( ) OGY határozata
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységérõl
szóló jelentés elfogadásához

  1. Az Országgyûlés a nemzeti hírügynökségrõl szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-a alapján a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységérõl szóló jelentést elfogadja, és az abban foglalt mérleg és eredménykimutatást jóváhagyja.
  2. Az Országgyûlés felkéri a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaságot, hogy középtávú stratégiai tervét következõ évi beszámolójához csatoltan nyújtsa be az Országgyûlésnek.

I n d o k o l á s

A nemzeti hírügynökségrõl szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-ának elõírása szerint a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1999. május 31-én benyújtotta az Országgyûlésnek az 1998. évi tevékenységérõl készített jelentést, amely tartalmazza az elnöki beszámolót, az üzleti beszámolót, az éves pénzügyi beszámolót és annak mellékleteit, a könyvvizsgálói jelentést, valamint - a törvényi elõírásnak megfelelõen - a Felügyelõ Bizottság jelentését saját tevékenységérõl és a Társaság 1998. évi gazdálkodásáról. A jelentéshez csatlakozik az Állami Számvevõszék jelentése, a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1998. évi tevékenységének pénzügyi-gazdasági ellenõrzésérõl.

Az 1998-as év volt az elsõ teljes év a Részvénytársaság fennállása óta, s összességében megállapítható, hogy a Társaság gazdálkodásában sikeres évet zárt. Saját tevékenységébõl származó bevétele az összes bevétel 55 %-a, amelyben jelentõs arányt képvisel a hírszolgáltatásból származó bevétel. Mérsékelte kintlévõségeit, és tudatosan takarékos gazdálkodást folytatott.

A beszámoló összegzi azokat a feltételeket, amelyek meghatározták az 1998-as év kedvezõ eredményeit, s egyúttal jelzi, hogy hasonló növekedési ütem a következõ esztendõre nem prognosztizálható.

Ez a körülmény különösen indokolttá teszi a Részvénytársaság távlati tervének mielõbbi véglegesítését. A stratégiai terv kialakítása - amint erre a jelentés utal - megkezdõdött a Részvénytársaságnál, de a beszámolási idõszakban csak a felkészülésig jutott.

Mindezek alapján javasolja a bizottság az Országgyûlésnek, hogy fogadja el a Magyar Távirati Iroda Rt. jelentését, és kérje fel a Részvénytársaságot hároméves távlati tervének benyújtására.