T/2060/10.

Az Országgyûlés

Kulturális és sajtó
bizottságának

Környezetvédelmi
bizottságának

Területfejlesztési
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a mûemlékvédelemrõl szóló 1997. évi LIV. törvény módosítására beadott T/2060. számú törvényjavaslat
vitájához

(Együtt kezelendõ a T/2060/7. sz. ajánlással)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Kulturális és sajtó bizottsága (továbbiakban: Kulturális bizottsága) - elsõ helyen kijelölt bizottságként, Környezetvédelmi bizottsága, a Területfejlesztési bizottsága valamint Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottsága) megvitatta a mûemlékvédelemrõl szóló 1997. évi LIV. törvény módosítására beadott, T/2060. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/2060/8-9. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

A Kulturális bizottság a módosító javaslatokat - elõreláthatólag - 2000. március 20-i ülésén tárgyalja.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a kapcsolódó módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a kapcsolódó módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a kapcsolódó módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a kapcsolódó módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a kapcsolódó módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott kapcsolódó módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

Összefüggés: A kapcsolódó módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

  1. Keller László és Donáth László képviselõk - kapcsolódva a T/2060/5. számú módosító indítványhoz (T/2060/7. számú ajánlás 3. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ának a következõ módosítását javasolják:
  2. "2. § A melléklet 1. pontjából a "[Hild udvar] 14479/1 hrsz[. szövegrész hatályát veszti.]".-re vonatkozó sor 2001. január 1. napjával az alábbiak szerint módosul:

    (Melléklet

    A 14. §-ban meghatározott mûemlékek, illetõleg mûemlékegyüttesek jegyzéke

    1. Budapest

    II. kerület)

    Frankel Leo út [31.-33.,] 35.-41., Császár fürdõ [és Hild udvar] [14479/1,] 14479/2

    Árpád fejedelem útja [7-] 8. és Zsigmond köz 1."

    Indokolás: Lásd a T/2060/8. számú módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz.

    - a Környezetvédelmi biz. támogatja

    - a Területfejlesztési biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

  3. Dr. Baja Ferenc, dr. Baráth Etele, Fodor Sándor és Hiesz György képviselõk - kapcsolódva a T/2060/6. számú módosító indítványhoz (T/2060/7. számú ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ának a következõ kiegészítését javasolják:

"1. § A mûemlékvédelemrõl szóló 1997. évi LIV. törvény mellékletének (a továbbiakban: melléklet) 1. pontjában a Budapest III. kerület Hajógyári-szigeten az aquincumi helytartó palotájának maradványa megnevezésû ingatlan helyrajzi száma 18386/1-rõl 18386/4-re változik."

Indokolás: Lásd a T/2060/9. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz.

- a Környezetvédelmi biz. támogatja

- a Területfejlesztési biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

II.

A Környezetvédelmi bizottság pontosította a T/2060/7. sz. ajánlásban foglalt állásfoglalásait:

pont Bizottság

1. pont támogatja

2. pont támogatja

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 2000. március 16.

Sasvári Szilárd s.k.,
a Kulturális
bizottságának elnöke

Dr. Illés Zoltán s.k.,
a Környezetvédelmi
bizottságának elnöke

Balsay István s.k.,
a Területfejlesztési
bizottságának elnöke

Kósáné dr. Kovács Magda s.k.,
az Emberi jogi
bizottságának elnöke