ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/2061/64.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló a 1995. évi C. törvény módosításáról szóló T/2061. sz. törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A T/2061/55. számú ajánlás 69. pontjában szereplõ T/2061/28. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 96. §-ának a következõ új (10)-(12) bekezdéssel való kiegészítését javasoljuk (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik):

"(10) A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 54/C. §-ának (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(5) A szõlõtermelõ a bejelentkezésében megadott adatok változását köteles a vámhatósághoz bejelenteni. Ha a bejelentkezéskor adott nyilatkozatától eltérõen a szõlõtermelõ az új termését részben vagy egészben szõlõbor elõállítására kívánja felhasználni, legkésõbb a tárgyév szeptember 30-áig vagy a hegyközségi rendtartás szerint bejelentett szüret utolsó napjától számított 8 napon belül egyszerûsített adóraktári vagy boradóraktári engedély iránti kérelmet kell a vámhatósághoz benyújtania, amellyel az adatváltozás bejelentését is teljesítettnek kell tekinteni. A vámhatóság a kérelem alapján az adóraktári engedélyt - amennyiben az annak megszerzéséhez elõírt feltételek fennállnak - a feldolgozás megkezdésének kérelemben jelzett napjáig visszamenõleges hatállyal adja ki."

(11) A Jöt. 54/E.§-a (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

/(2) Az egyszerûsített adóraktári engedélyre jogosult személy az elõállított szõlõbort/

"b) adóraktárnak továbbfeldolgozási céllal, kizárólag hordós kiszerelésben, és/vagy közvetlenül végsõ fogyasztó részére pincéjébõl 2 litert meg nem haladó kiszerelésben (a továbbiakban: palackos kiszerelés), 2 liternél nagyobb, de 25 litert meg nem haladó kiszerelésben (a továbbiakban: kannás kiszerelés) vagy helyben kimérve, és/vagy jövedéki engedélyes kereskedõnek és nem jövedéki engedélyes kereskedõnek kannás vagy palackos kiszerelésben, és/vagy külföldre"

/értékesítheti./

(12) A Jöt. 54/F. §-ának (1) bekezdése a következõ mondattal egészül ki:

"A szõlõnek az 54/C. § (1) bekezdésben meghatározottnál kisebb szõlõterületet mûvelõ személytõl történõ felvásárlása esetén a szállítás bizonylatolására a borkísérõ okmányt az egyszerûsített adóraktár engedélyese állítja ki a külön jogszabály rendelkezései szerint.""

I n d o k o l á s

A hatályos rendelkezés szerint a szõlõtermelõ, ha adott évben a szõlõtermelõi státuszát megváltoztatva bort is kíván elõállítani, szeptember 30-áig kell erre az engedélyt megkérnie. Bizonyos borvidékeken azonban késõbbi idõpontokban kezdõdik meg a szüret és a felvásárlás, s csak késõbb derül ki, hogy sikerül-e a teljes termést eladni vagy borként is fel kell dolgozni. Ezért célszerû az engedélykérelem beadására meghatározott fix idõpont mellett a szürethez kötött idõpontot is megjelölni, ha az adott terület hegyközségi rendtartása szerint a szüretet be kell jelenteni .

A kisebb pincék esetében jellemzõ értékesítési forma a bor eladása kannás kiszerelésben közvetlenül végsõ fogyasztónak (a kereskedelem kikapcsolásával így kedvezõbb árak érhetõk el, kisebb a függõség). A hatályos törvény kizárja az egyszerûsített adóraktárak esetében ezt az értékesítési lehetõséget. A módosító indítvány ennek megengedését javasolja.

Több borvidéken a szõlõfelvásárlásban a törvény hatálya alá nem tartozó szõlõterületek termése is jelentõsebb mennyiséget képvisel. Ezt a felvásárlást az egyszerûsített adóraktárak esetében is célszerû megengedni, a normál adóraktárakra kialakított szabályozással azonosan, vagyis azzal, hogy a szõlõ bizonylatát, a borkísérõ okmányt a felvásárló egyszerûsített adóraktár állítja ki.

Budapest, 2000. március 24.

Nógrádi László
FIDESZ-MPP

Dr. Latorcai János
FIDESZ-MPP

Dr. Kerényi János s.k.
FIDESZ-MPP

Font Sándor s.k.
MDF

 

Dr. Fazekas Sándor s.k.
FIDESZ-MPP