ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/2061/67.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló T/2061. számú törvényjavaslathoz - csatlakozva a T/2061/17. számú módosító javaslathoz - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 20. § (1) pontja az alábbiak szerint módosul:

"(1) A vámkezelést írásbeli vagy szóbeli árunyilatkozattal kell kérni. A vámhatóság központi szerve a szervezetek által bonyolított kereskedelmi forgalomban engedélyezheti az árunyilatkozat elektronikus úton való benyújtását a külön törvényben meghatározott feltételek szerint. Az elektronikus úton benyújtott árunyilatkozat adásra az írásbeli árunyilatkozatra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az árunyilatkozatot a vámhivatal hivatalos vagy állandó vámfelügyeleti helyén kell benyújtani. Az elektronikus úton benyújtott árunyilatkozatról az állandó vámfelügyeleti helyen szolgálatban lévõ pénzügyõr illetve annak felettese 3 órán belül köteles választ adni arra vonatkozóan, hogy a vámkezelési indítványt elfogadja, vagy tételes áruvizsgálatot kíván tartani. A tételes áruvizsgálatnak a helyét és idejét meg kell hogy adja az elutasításkor, majd az elektronikus vámkezeléskor határozatot kell hozni.

Indokolás:

Az elektronikus vámkezelés bevezetése gyorsítja az áru-kereskedõ-vevõ utat, ezzel csökkenti a rárakodó költségeket, ami az árban megjelenik.

A bevezetése most aktuális, mert az EU határain már ezzel a módszerrel végzik a vámkezeléseket. A csatlakozási idõpontig ez kellõ garanciákkal kiegészíthetõ és bevezethetõ minden csatlakozó feltételével együtt. A 192/1998.(XI.18.) VPOP utasítás tartalmazza az elektronikus vámkezelés elképzelt feltételeit, de ez csak a jogalkalmazóknak ad védelmet és biztosítékot, ugyanakkor vámügynökségek részére csak kötelezettségeket ír elõ.

Budapest, 2000. március 23.

Font Sándor
MDF