2. számú melléklet

A kisebbségi biztos hazai és nemzetközi szereplésének
bemutatása - eseménynaptár

Január

14.A kisebbségi biztos Pápán a kisebbségi önkormányzat meghívására elõadást tartott a hazai kisebbségi helyzet aktuális kérdéseirõl.

20.A pozsonyi székhelyû Márai Sándor Alapítvány meghívására Dr. Kaltenbach Jenõ sajtóbeszélgetésen vett részt a szlovák fõvárosban, miután találkozott a szlovák parlament kisebbségi ügyekkel foglalkozó képviselõivel.

21.A kisebbségi ombudsman Martonyi János külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket az intézményeik közötti együttmûködés fõbb irányairól.

Február

3-4-5.Dr. Kaltenbach Jenõ mint a Magyar Köztársaság képviselõje, részt vett az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának plenáris ülésén Strasbourgban.

8.Csáky Pál, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese és kísérete az Országgyûlési Biztos Hivatalában tett rövid látogatást, ahol tárgyalásokat folytatott a kisebbségi ombudsmannal többek között az ombudsman intézményének szlovákiai bevezetésérõl.

11.Az országgyûlési biztos a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal vezetõjének meghívására elõadást tartott a kisebbségi önkormányzatok vezetõi részére a kisebbségi önkormányzatok mûködésérõl, valamint válaszolt a felmerült kérdésekre.

22.A kisebbségi biztos a Belügyminisztériumban az "Áldozatok Napja" alkalmából tartott megemlékezésen vett részt.

Március

8.A Friedrich Ebert Alapítvány vitaestet rendezett "A kisebbségi törvény szellemisége" címmel, melynek felkért elõadója volt a kisebbségi biztos.

8.A Zoril Alapítvány, valamint a Budapesti Mûvelõdési Központ "Közös sorstudat" címmel a kerületi roma önkormányzatok vezetõinek és képviselõinek rendezett képzésen és fórumon elõadást tartott a kisebbségi törvényrõl, valamint az ombudsmani intézmény mûködésérõl és tapasztalatairól.

9.Szentendre Város Német Kisebbségi Önkormányzata felkérésére a kisebbségi biztos elõadást tartott a magyarországi kisebbségi önkormányzatokról a "Németek kisebbségben" címmel rendezett tudományos konferencián.

9.Dr. Kaltenbach Jenõ átvette a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetétõl a Roman Herzog szövetségi elnök által neki adományozott Szövetségi érdemrend elsõ osztályú érdemkeresztjét.

10.Dr. Kaltenbach Jenõ és Pintér Sándor belügyminiszter találkozójukon áttekintették az intézményeik együttmûködésének fõbb irányait és a megoldásra váró kérdéseket.

11.A kisebbségi biztos a pécsi Leõwey Klára Gimnázium felkérésére a Leõwey Napok keretén belül felavatta az iskola volt diákja, késõbb tanára, Koch Valéria költõnõ márványtábláját.

16.A kisebbségi ombudsman hivatalában fogadta Peter Uhlt, a Cseh Köztársasság emberi jogi kormánybiztosát, akivel eszmecserét folytatott az ombudsman intézményének csehországi bevezetésérõl, és meghívást fogadott el egy, a fenti témában megrendezésre kerülõ prágai tanácskozásra.

22.Az Európai Unió nagyköveteinek felkérésére a kisebbségi biztos munkaebéden vett részt, ahol a megjelenteket tájékozatta a magyarországi kisebbséget érintõ aktuális kérdésekrõl.

24-25.A kisebbségi biztos a Monitoring Centre on Racism and Xenophobia vezetõ testületének tagjaként részt vett annak soros ülésén Bécsben.

31.A kisebbségi ombudsman hivatalában fogadta Dr. Danihel urat, a Szlovák Köztársaság roma ügyekben illetékes kormánybiztosát, akivel áttekintették az ombudsman 3 éves kisebbségi jogvédõ-tevékenységének fõbb tapasztalatait.

Április

14.A kisebbségi ombudsman munkaebéden látta vendégül az Európa Tanács Raszszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsá<%2>gának küldöttségét, akik a Magyarországról szóló 2. országjelentés elkészítése érdekében folytattak tárgyalásokat Budapesten.

19.A Magyar Hírlap fõszerkesztõjének meghívására a kisebbségi ombudsman háttérbeszélgetésen vett részt, melyen a kisebbségi téma iránt érdeklõdõ munkatársak kérdéseire válaszolt.

29-30.A Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériumának szervezésében a kisebbségi biztos Berlinben részt vett a "Vallások, etnikumok és az állam" elnevezést viselõ konferencián és elõadást tartott "Kisebbségek Európában"címmel.

Május

2-4.Dr. Kaltenbach Jenõ bonni látogatása során a Bundestag kisebbségi kérdésekkel foglalkozó képviselõivel folytatott tárgyalásokat.

5.A kisebbségi biztos a németországi Bayreuthban joghallgatóknak tartott elõadást a magyarországi kisebbségekrõl, jogi vonatkozású kérdésekrõl.

11.Dr. Kaltenbach Jenõ hivatalában fogadta a Román Parlament Szenátusa és Képviselõháza Emberi Jogi Bizottságának küldöttségét, akik 4 napos látogatáson tartózkodtak Magyarországon.

20-21.Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának országjelentéseket elõkészítõ felelõsei tanácskoztak Strasbourgban. Dr. Kaltenbach Jenõ mint a Franciaországról szóló országjelentés elkészítõje vett részt a csoport munkájában.

Június

7-8.A szlovén ombudsman, Ivan Bizjak, valamint az európai ombudsman, Jacob Söderman meghívására Dr. Kaltenbach Jenõ nemzetközi konferencián vett részt, amelyet az "Ombudsman intézmények és az Európai Unió joggyakorlata" címmel rendeztek meg Ljubljanában.

9.Dr. Kaltenbach Jenõ hivatalában fogadta a Trentino Dél-Tirol Autonóm Régió elnökhelyettese által vezetett delegációt, amely 4 napos látogatáson tartózkodott Magyarországon.

10-11.Hajdúszoboszló város országgyûlési képviselõjének indítványára a kisebbségi biztos kihelyezett ügyfélfogadást tartott a város és a környék településeinek cigány lakosai és kisebbségi önkormányzatai részére.

15-18.Dr. Kaltenbach Jenõ részt vett az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának soros plenáris ülésén.

21-22."A romák integrációs lehetõségei Magyarországon" címmel konferenciát rendezett az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Intézete és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, amelyen a kisebbségi biztos elõadást tartott a hivatal ez irányú tapasztalatairól és vizsgálatainak eredményérõl.

23.A Project on Ethnic Relations budapesti irodájának, valamint az MTA Kisebbségkutató Mûhelyének szervezésében került sor "A kisebbségi önkormányzati rendszer Magyarországon" címû szakmai konferenciára, amelyen a kisebbségi biztos a kisebbségi önkormányzati rendszer mûködésének hiányosságairól és a változtatás lehetséges irányairól beszélt.

24.A kisebbségi biztos Prágában részt vett azon a cseh Parlament által rendezett nemzetközi tapasztalatcserén, amelynek témája az ombudsmani intézmény csehországi létrehozása volt.

25.Dr. Kaltenbach Jenõ hivatalában fogadta Dr. Christoph Palmer bajor államminisztert és kíséretét, amely a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának meghívására tartózkodott Magyarországon.

29.A Minority Rights International, valamint a Legal Policy Institute felkérésére a kisebbségi ombudsman elõadást tartott Budapesten az "Advocacy and Rights" címet viselõ továbbképzésen nemzetközi kisebbségjogi szakemberek részére ombudsmani tapasztalatairól.

Július

5.A Heves Megyei Bíróság Elnökének meghívására a kisebbségi ombudsman és munkatársai Egerben szakmai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt .

5.A Holland Királyság budapesti nagykövetének meghívására Dr. Kaltenbach Jenõ részt vett azon a vacsorán, amelyet az európai csatlakozás ügyében hazánkban tartózkodó Holland Külügyminisztériumi államtitkár tiszteletére rendeztek.

12-16.A kisebbségi ombudsman Rotterdamban részt vett a "Costitutionalism, Universalism and Democracy" címet viselõ nemzetközi konferencián.

13.A kisebbségi biztos Utrechtben tárgyalt a holland Equal Treatment Commission vezetõjével.

16.Dr. Kaltenbach Jenõ Brüsszelben megbeszéléseket folytatott a belga Egyenlõ Esélyek és a Rasszizmus Elleni Központ igazgatójával.

31.A Nagykanizsán rendezett Cigány Holocaust emlékünnepélyen megemlékezõ beszédet tartott a kisebbségi biztos.

Augusztus

20.Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke dr. Belánszki Gyulának, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa irodája fõosztályvezetõjének, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Szeptember

2-4.Az EBESZ varsói székhelyû Demokratikus Intézmények és Emberi Jog Irodájának felkérésére a kisebbségi biztos Aastanában, Kazahsztán fõvárosában részt vett azon a nemzetközi tanácskozáson, amely az ombudsmani intézmény kazahsztáni bevezetését volt hivatott elõsegíteni.

6.A kisebbségi biztos és Pokorni Zoltán oktatási miniszter személyes megbeszélés keretében áttekintették a cigány gyermekek speciális iskolai oktatásáról folytatott ombudsmani vizsgálat fõbb megállapításait, majd közös sajtótájékozatón válaszoltak az újságírók kérdéseire.

9.Dr. Kaltenbach Jenõ a Friedrich Naumann Alapítvány meghívására részt vett a Hans Dietrich Genscher magyarországi látogatása alkalmából rendezett vacsorán.

13-17.A bolzanói egyetem meghívására a Nyári Egyetem kurzusán a kisebbségi biztos elõadást tartott a magyarországi kisebbségek helyzetérõl, valamint kitért a hazánk és Szlovákia közötti viszonyra.

24.A kisebbségi biztos és Pintér Sándor belügyminiszter találkozójukon értékelték a januári megbeszélések óta végzett munkát, és kijelölték az együttmûködés újabb irányait.

Október

11-14.Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottság tagjaként Dr. Kaltenbach Jenõ Párizsban a Franciaországról szóló országjelentés összeállításával kapcsolatban a francia hatóságok képviselõivel találkozott.

15-16.A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa az Európa Tanács pénzügyi támogatásával nemzetközi konferenciát szervezett a "Kisebbségek parlamenti képviselete és részvételük a politikai döntéshozatali folyamatban" címmel.

26.A Miskolci Egyetem Diákkörének meghívására "Tolerancia és kisebbségek" címmel tartott elõadást a kisebbségi biztos.

27.A londoni székhelyû "Save the Children" Alapítvány képviselõit fogadta a kisebbségi ombudsman. A találkozó során leginkább a cigány gyermekek oktatásának kérdéseirõl folytattak eszmecserét.

November

3.A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Kollégium meghívására a kisebbségi biztos a "Ternyei Hét" rendezvényeinek egy programjaként fórumon vett részt, ahol a magyarországi német nemzetiség múltjáról és jelenérõl beszélt, és válaszolt a diákok és a lakosság kérdéseire.

4.A bécsi Magyar Nagykövetség és a Collegium Hungaricum meghívására a kisebbségi biztos részt vett és köszöntötte "Az 1849-es nemzetiségi törvény - következmények és perspektívák" címmel megrendezett tudományos konferenciát.

5.A Robert Schumann Intézet felkérésére a kisebbségi ombudsman Dobogókõn elõadást tartott az intézet által szervezett kisebbségi témakört is érintõ elõadáson.

8-9.Dr. Kaltenbach Jenõ az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának tagjaként az országjelentéseket elõkészítõ csoport tanácskozásán vett részt.

10.Brigitta Dahl, a svéd parlament elnöke és kísérete az Országgyûlési Biztosok Hivatalába látogatott, ahol megbeszélést folytatott a kisebbségi ombudsmannal is.

11.A British Council meghívására a kisebbségi biztos Prágában részt vett a "Westward Enlargement of Central Europe" címet viselõ rangos nemzetközi konferencián.

16.A kisebbségi biztost és munkatársát hivatalában fogadta Dr. Kovács Árpád , az Állami Számvevõszék elnöke. A felek áttekintették az intézményeik közötti együttmûködés fõbb irányait.

24.A kisebbségi biztos hivatalában fogadta a Kanadai Nagykövetség új nagykövetét, aki bemutatkozó látogatást tett az ombudsmannál.

25.Dr. Kaltenbach Jenõ elõadást tartott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen megrendezett "Szamel Lajos Tudományos Emlékülés"-en.

28-30.A kisebbségi biztos Bonnba utazott, ahol megbeszéléseket folytatott német közéleti személyiségekkel és elõadást tartott a Német-Magyar Baráti Társaság bonni tagozata tagjai részére.

December

6.A Project on Ethnic Relations az Országos Cigány Önkormányzattal együttmûködésben megrendezett "A magyarországi cigányság helyzete a kormányzati politika, a kisebbség törekvései és a nemzetközi elvárások tükrében" címû értekezleten a kisebbségi biztos az elért eredményeket értékelte és vázolta a további teendõket.

7-10.Dr. Kaltenbach Jenõ az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának soron következõ ülésén vett részt Strasbourgban.

10.Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes meghívására a kisebbségi biztos részt vett a Visegrádi Négyek emberi jogi konferenciáján.

13.A kisebbségi biztos elõadást tartott a "Független nemzeti emberi jogi intézmények regionális értekezletén", amely a Délkelet-európai Stabilitási Paktum égisze alatt az Európa Tanács és az Országgyûlési Biztos Hivatalának szervezésében került megrendezésre Budapesten.

14-15.A Rasszizmus Elleni Európa-konferenciát elõkészítõ Európa Tanács-i technikai csoport tagjaként Kaltenbach Jenõ Strasbourgban járt.

Visszalépés