2. sz. melléklet

2000-ben és 2001-ben tett, még meg nem valósult jelentõsebb
jogszabály alkotásra vonatkozó ÁSZ javaslatok

Vélemény a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetési törvényjavaslatáról

A Kormány kezdeményezze az Áht. 41. §-ának módosítását, hogy az éves költségvetési törvények végrehajtásánál, a kül- és belgazdasági folyamatok kedvezõ és kedvezõtlen elmozdulásának hatására, a kiadási- és bevételi elõirányzatok alul- és túlteljesítése esetén szabályozott eljárási rend érvényesüljön.

Jelentés az erdõgazdálkodás ellenõrzésérõl

A Kormány kezdeményezzen törvénymódosítást annak érdekében, hogy állami pénzeszközökbõl kincstári tulajdonon megvalósuló beruházások kincstári vagyont eredményezzenek, ne válhassanak társasági tulajdonná. Intézkedjen az erdõvagyont érintõ állami támogatások jelenlegi számviteli elszámolásának megváltoztatására, megszüntetve az erdõtelepítések jelenlegi számviteli elszámolása gyakorlatából adódó tulajdonjogi problémákat.

Jelentés az önkormányzati feladatellátás szervezeti formáiról és mûködésük célszerûségének ellenõrzésérõl

A Kormány a helyi önkormányzatok feladat- és hatáskörének felülvizsgálata során szerezzen érvényt a differenciált hatáskör telepítésében rejlõ szakmai, gazdaságossági, célszerûségi és jogharmonizációs szempontoknak, különös figyelemmel a körzeti jellegû közszolgáltatások ellátását biztosító intézményrendszer fenntartásának helyzetére.

A pénzügyminiszter az ellátott közszolgáltatások teljes körû figyelemmel kísérésének igényét érvényesítve helyezze új alapokra, és eszerint szabályozza a törzskönyvi nyilvántartás rendszerét. A feladatrendszerbõl kiindulva, annak kialakult szervezeti megoldásait számba véve olyan integrált törzskönyvi rendszer kialakítása célszerû, amely a teljesség igénye és a nyilvántartott információk szakmai egységesítése mellett a közszolgáltatás céljára rendelt vagyon nyilvántartására is kiterjed, ezáltal alapul szolgálhat az állami feladatvállalás rendezõ elveinek megfogalmazásához.

Jelentés a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetése végrehajtásának ellenõrzésérõl

A Kormány gyorsítsa fel az államszámviteli törvény megalkotására irányuló munkálatokat és ennek keretében

Jelentés a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 2000. évi költségvetése végrehajtásának ellenõrzésérõl

A Kormány tekintse át a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai költségvetésének tartalmi kérdéseit, ezzel összefüggésben az Áht. és az A.T. szabályozásának kapcsolatát (például az alapok vagyonának zárszámadásban történõ bemutatása tekintetében) és intézkedjen az ellentmondások feloldására, az elõírások szükséges módosítására.

Jelentés a Pártok gazdálkodása törvényességének ellenõrzésérõl

A Kormány kezdeményezze a korábbi pártvizsgálatok alapján tett jelzésekre is figyelemmel azon, a pártok számviteli nyilvántartási és beszámolási rendszerét érintõ ellentmondások feloldását, amelyek a pártok mûködésérõl és gazdálkodásáról szóló - többször módosított - 1989. évi XXXIII. törvény, valamint a 2001. január 1. napjától hatályos új Számviteli törvény között továbbra is fennállnak.

Jelentés a közbeszerzésrõl szóló törvény végrehajtásának ellenõrzésérõl

Az Igazságügyi Minisztérium - az érintett minisztériumok (PM, BM) bevonásával - a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításának elõkészítése során

Jelentés a települési önkormányzatok adóztatási tevékenységének vizsgálatáról

A pénzügyminiszter kezdeményezze a helyi adórendszer önkormányzati forrásszabályozással összhangban történõ korszerûsítését az iparûzési adó okozta finanszírozási feszültségek megoldása érdekében.