0x01 graphic

Országgyűlési képviselő

T/12/3.

módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a gyógyszerészetet érintő egyes törvények módosításáról szóló T/12. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

1. A törvényjavaslat 2. §-ának (2) bekezdése a következők szerint módosul:

(2) A Gyktv. 2. §-a (2) bekezdése a következő l) és m) pontokkal egészül ki:

"m) közzéteszi a járóbeteg-ellátás körébe tartozó társadalombiztosítási támogatásban nem részesülő gyógyszerek - a gyógyszerek kereskedelmi árréséről szóló külön jogszabályban meghatározottak szerint számított - tájékoztató jellegű fogyasztói árát.”

2. A törvényjavaslat 2. §-a (4) bekezdésének felvezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) A Gyktv. 10. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:”

3. A törvényjavaslat 2. §-ának (4) bekezdése a következők szerint módosul:

[Az elnökség kizárólagos hatáskörébe tartozik]

"b) a 2. § (2) bekezdésének b) pontjában meghatározott véleményezési, a c) pontjában meghatározott egyetértési, az l) pontjában meghatározott engedélyezési, valamint az m) pontjában meghatározott közzétételi jogok gyakorlása;”

4. A törvényjavaslat 3. §-a (1) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép, illetve az (1) bekezdés b) pontja kiegészül, valamint a § a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"(1) Ez a törvény - a (3) bekezdés kivételével - 2002. szeptember 1-jén lép hatályba.

b) a "30 §-ának (3)-(4) bekezdéseiben” szövegrész után az "illetve 31. §-ának (1) bekezdésében” szövegrész kerül.

(3) A Gyktv. 2. §-a (2) bekezdés m) pontja és a (4) bekezdés b) pontjában meghatározott közzétételi jog gyakorlásáról szóló rendelkezés 2002. augusztus 1-jén lép hatályba.”

INDOKOLÁS

A javaslat szerint a járóbeteg-szakellátásban társadalombiztosítási támogatásban nem részesülő gyógyszerek árának közzététele a Kamara hatáskörébe kerülne, mert ezen gyógyszerek, a külön jogszabályban meghatározottak szerint számított tájékoztató jellegű fogyasztói árának a megállapítása és közzététele nem igényel hatósági tevékenységet, az sokkal inkább szakmai tevékenység.

Az előző módosítási javaslat végig vitele miatt szükséges annak meghatározása, hogy az árközlés közzététel az Magyar Gyógyszerész Kamara Elnökségének a hatáskörébe kerül.

A 2. pont módosítására elírási hiba miatt van szükség.

A törvényjavaslat módosító javaslattal érintett rendelkezéseinek eltérő hatályba léptetését az indokolja, hogy a gyógyszerek fogyasztói árának közzétételéhez szükséges adatokat a szolgáltatók időben a Magyar Gyógyszerész Kamara rendelkezésére bocsáthassák.

Budapest, 2002. június 4.

Korózs Lajos
MSZP

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
MSZP

Göndör István
MSZP