H/14.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. § (2) bekezdése alapján az alábbi országgyűlési határozati javaslatot nyújtjuk be.

..../2002. (..........) számú OGY határozat
a hosszú távú egészségpolitika folyamatosságának megőrzéséről és az
egészségügyi, valamint a szociális rendszerekben ellátottak jogainak érvényesítését biztosító szervezet kialakításáról

Az Országgyűlés szükségesnek tartja, hogy

Mindezekre tekintettel az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy nyújtson be törvényjavaslatot

Indokolás

Az egészségügy átalakításának sikere és az ellátás biztonsága érdekében biztosítani kell a hosszú távú egészségpolitika érvényesülését, valamint azt, hogy az átfogó konszolidációs és modernizációs programok, valamint a legfontosabb kérdésekben születő döntések az érintett szereplők lehető legszélesebb részvételével és egyetértésével kerüljenek kialakításra.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. számú törvény a Kormány tanácsadó testületeként létrehozta az érintettek reprezentációját biztosító Nemzeti Egészségügyi Tanácsot. A hosszútávú és a konszenzuson alapuló egészségpolitika érvényesítése, illetve megvalósítása érdekében azonban stratégiai szerepének, feladatainak újrafogalmazása és kibővítése szükséges.

Az egészségügyről szóló törvényben az ÁNTSZ-hez telepítve létrehozott betegjogi képviselői rendszer - az egészségügy legtöbb szereplője szerint - súlyos diszfunkciókkal küszködik, melyeknek egyek legfőbb oka az, hogy a szervezet és a benne dolgozók függetlensége nem biztosított. Ugyanakkor a szociális törvény rendelkezik az ellátottjogi képviselő intézményének 2003. január 1-től esedékes bevezetéséről. Tekintettel a két jogintézmény céljainak és feladatainak jelentős hasonlóságára, valamint az egészségügyi és a szociális ellátórendszerek határterületeire, célszerű és lehetséges a két hasonló feladatkörnek egy egységes, független szervezeti keretek között, egymás mellett történő megvalósítása.

Ennek érdekében indokolt létre hozni egy önálló, országos hatókörrel rendelkező közalapítványt megyei hálózattal, amely gondoskodik a beteg- és ellátottjogi képviselők alkalmazásáról és díjazásáról és az állampolgárok megfelelő tájékoztatásáról.

Budapest, 2002. május 15.

Dr. Kökény Mihály
MSZP

Dr. Csehák Judit
MSZP

Dr. Schwarcz Tibor
MSZP

Dr. Vojnik Mária
MSZP

Dr. Tóth István
MSZP

Dr. Czinege Imre
MSZP