H/15/5.

Az Országgyűlés

Egészségügyi bizottságának
Szociális és családügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a hazai népegészségügyi helyzettel összefüggő egyes hosszú távú feladatokról szóló H/15. számú országgyűlési határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága - első helyen kijelölt bizottságként, valamint a Szociális és családügyi bizottsága (továbbiakban: Szociális bizottság) megvitatta a hazai népegészségügyi helyzettel összefüggő egyes hosszú távú feladatokról szóló, H/15. számon beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/15/3-4. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Kuncze Gábor és Béki Gabriella képviselők a határozati javaslat második bekezdése felvezető szövegének a következő módosítását javasolják:

"Ezért az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy - az Egészséges Nemzetért népegészségügyi program korszerűsítésével és kiterjesztésével - lakosság egészségi állapotának javítása érdekében 2002. december hó 15. napjáig terjessze az Országgyűlés elé az "Egészség Évtizedének" nemzeti programját, amely kiemelt figyelmet fordít"

Indokolás: Lásd a H/15/4. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz.támogatja

- a Szociális biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

Selmeczi Gabriella, dr. Frajna Imre és dr. Gógl Árpád képviselők a határozati javaslat második bekezdése felvezető szövegének a következő módosítását javasolják:

"Ezért az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy - az Egészséges Nemzetért népegészségügyi program korszerűsítésével és kiterjesztésével - lakosság egészségi állapotának javítása érdekében terjessze az Országgyűlés elé a[z] "Johann Béla Egészség Évtizedének" nemzeti programját, amely kiemelt figyelmet fordít"

Indokolás: Lásd a H/15/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- a Szociális biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

Selmeczi Gabriella, dr. Frajna Imre és dr. Gógl Árpád képviselők a határozati javaslat második bekezdését új f) ponttal kiegészíteni javasolják:

/Ezért az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy - az Egészséges Nemzetért népegészségügyi program korszerűsítésével és kiterjesztésével - lakosság egészségi állapotának javítása érdekében terjessze az Országgyűlés elé az "Egészség Évtizedének" nemzeti programját, amely kiemelt figyelmet fordít/

"a) az egészséges ifjúság érdekében indított megelőző programokra, az "egészség-érettségi" szűrővizsgálati rendszer kialakítására, a gyermek- és ifjúságvédelem kiterjesztésére, illetve megerősítésére;

b) az idősek egészségi állapotának javítását szolgáló intézkedésekre;

c) a szív- és érrendszeri megbetegedések, halálozások visszaszorítására;

d) a daganatos megbetegedések megelőzésének és szűrésének megszervezésére;

e) a lelki egészségvédelemre és a környezet-egészségügyre és

f) a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és gyógyítására."

Indokolás: Lásd a H/15/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- a Szociális biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. június 5.

Dr. Vojnik Mária s.k.,

az Egészségügyi
bizottság elnöke

Dr. Mátrai Márta s.k.,

a Szociális és családügyi
bizottság elnöke