T/25/2.

Módosító javaslat!

dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról szóló T/0025. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó    j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 12. § (7) bekezdés alábbi módosítását javaslom:

(7) A pihenőnap összevonásának időtartama az alkalmazott munkaidőkeret időtartamát nem haladhatja meg. [, továbbá h] Hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap kiadása kötelező. Ez utóbbi alól a többműszakos, illetve a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetében a kollektív szerződés rendelkezése kivételt tehet.

Indoklás

A tervezett szabályozás alkalmazása a legtöbb gondot a többműszakos és a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidejének beosztásánál okoz. Ahhoz, hogy a munkaidő beosztásra vonatkozó egyéb követelmények is teljesüljenek a jelenlegi napi és heti munkaidő betartásához legjobb a 28 napos (3*9+1) ciklus alkalmazása.

4 műszak alkalmazásával mindig van munkavégző műszak és egy műszak mindig "pihenőn" van. A 6 munkanap 1 pihenőnap alkalmazásával rendkívül bonyolult, a munkavállalóknak nem megfelelő munkarend alakítható csak ki.

Budapest, 2002.06.10.

Kovács Tibor
MSZP